یکی از بیماری های شایع در دوران بارداری یبوست است و میتوان گفت مهم ترین علت آن، تغییرات هورمونی در دوران بارداری است که حرکات روده را کندتر می کنند.
در حقیقت یبوست یکی از مسئله های اساسی دوران بارداری بوده که بیشتر خانم ها آن را تجربه می کنند. به دلیل اینکه حرکات دودی شکل روده ها دچار تغییر می شود. این اتفاق در خانم هایی که قبل از بارداری سابقه ی یبوست داشته اند، ممکن است با شدت بیشتری تجربه شود.
علل بروز یبوست بارداری
در بسیاری از زنان حامله، ابتلا به یبوست ناراحتی هایی را به بار می آورد. سه دلیل عمده را می توان در بروز این ناراحتی ها و احساس های ناخوشایند موثر دانست:
- ابتدا اینکه، رحم به خاطر گسترده و بزرگ تر شدن، بر روده ها فشار وارد آورده و آن را از فعالیت همیشگی و متعادل خود باز می دارد . این عمل باعث می شود که ترشح مواد هاضم در روده ها کمتر شده و یبوست بوجود بیاید .
- هورمون های حاملگی نیز به نوبه خود، از حرکت ها و فعالیت های روده ای می کاهد و زمینه را برای یبوست فراهم میکند .
- زنان باردار ممکن است نسبت به بعضی از مواد غذایی حالت ناخوشایندی پیدا کنند و یا تمایلی به نوشیدن آب و مایعات احساس نکنند. اگر دچار حالت تهوع و استفراغ هم باشند، دستگاه گوارش آن ها به کلی دچار خشکی و کمبود آب خواهد شد. این خشکی در نهایت منجر به یبوست می گردد.
علائم یبوست بارداری
تشخیص نشانه های یبوست در بارداری ممکن است کمی دشوار باشد. زیرا بعضی از تغییرات می توانند ناشی از نوسانات هورمونی نیز رخ داده باشند. با این حال، برخی از نشانه هایی که احتمالا خبر از ابتلا به یبوست در زنان باردار می دهند، موارد زیر هستند:
- فاصله ی طولانی و بیشتر از یک روز، بین نوبت های دفع مدفوع
- خشکی و سفت بودن مدفوع
- بروز درد شدید در قسمت شکم
- نفخ و ورم بعد از عمل دفع
- زخم و یا خونریزی مقعد به دلیل خشکی و خروج سخت مدفوع
- کم شدن اشتها
تمامی موارد ذکر شده، عواملی هستند که سلامتی و آسودگی خیال زنان در دوران بارداری را مختل کرده و بهتر است علت آن ها زودتر تشخیص داده شود. زیرا تنها در این صورت می توان برای درمان و بهبود آن ها اقدامات لازم را انجام داد.
درمان یبوست بارداری
برای درمان این عارضه، زنان باردار می توانند از کشمش و انگور خشک و آب میوه ها استفاده نمایند و برای به حرکت واداشتن روده ها، به پیاده روی بپردازند. هر زمان نیز احساس نیاز به اجابت مزاج پیدا کردند، بدون تعلل اینکار را انجام بدهند .
از نکات مهمی که در دوران بارداری برای حل این مشکل باید رعایت شود نوشیدن آب زیاد، پیاده روی، ورزش و تغذیه مناسب هستند. در این دوران می توان شیرینی جات مصنوعی را حذف کرد و به جای آن از شیرینجات طبیعی مانند:عسل، انجیر، برنج قهوه ای و سبوس دار استفاده نمود. همچنین به خانم های باردار توصیه می شود از مصرف مواد غذایی که باعث افزایش ضعف و سردی دستگاه گوارش می شود، پرهیز کنند.
شایان ذکر است که بگوییم برای درمان یبوست در بارداری حتما به پزشک مراجعه نمایید و از مصرف خودسرانه داروهای ملین بپرهیزید و در صورت تجویز داروهای ملین توسط متخصص گوارش از قطع خودسرانه قبل از درمان کامل بپرهیزید زیرا این روند سبب عود یبوست می شود .
درمان قطعی یبوست در بارداری
راهکارها و اصلاحات رژیم غذایی گفته شده، تا حد بسیار زیادی می تواند در درمان یبوست بارداری موثر باشند. خصوصا در مواردی که مادر قبل از بارداری نیز سابقه ی یبوست داشته است.
برای درمان قطعی یبوست دوران بارداری، ممکن است پزشک تشخیص دهد که ترکیبی از چند روش برای شما مفید و نتیجه بخش است. برای مثال: علاوه بر تجویز دارو به شما دستور غذایی نیز بدهد.
در کل، اگر باردار هستید و دچار یبوست شده اید، رعایت کردن موارد زیر به بهبود حال شما کمک زیادی خواهد کرد:
- غلات کامل مصرف کنید.
- مصرف میوه و سبزیجات را بیشتر کنید.
میوه و سبزیجات، علاوه بر تامین ویتامین ها، دارای فیبر هستند و به همین دلیل، فعالیت دستگاه گوارش و روده را نیز بهبود میبخشند.
- آب و مایعات زیاد بنوشید.
صبح ها بعد از بیدار شدن حتما آب بنوشید. در طول روز نیز سعی کنید از نوشیدن آب، دمنوش و سایر مایعات مجاز و مفید، غافل نشوید.
- تحرک جسمانی داشته باشید.
فعالیت های سبک ورزشی، انجام حرکات کششی و پیاده روی های آرام و کوتاه به بهبود فعالیت روده کمک زیادی می کند.
در صورتی که بعد از انجام تمامی این موارد، همچنان به مشکل یبوست گرفتار بودید، ممکن است نیاز به مصرف دارو داشته باشید. البته لازم به ذکر است که به هیچ عنوان نباید بدون تجویز پزشک اقدام به مصرف دارو کنید. زیرا دوران بارداری، دوران بسیار حساسی برای سلامت مادر و جنین است و مصرف خودسرانه ی هر گونه دارو می تواند به تهدیدی جدی برای سلامتی آن ها تبدیل شود.
آیا یبوست در بارداری باعث سقط جنین می شود؟
یبوست در صورتی که شدید باشد و به هیچ طریقی مورد درمان قرار نگیرد، باعث می شود جنین مواد غذایی لازم را دریافت نکند. زیرا فعالیت روده ها با کندی انجام می شود.
علاوه بر این، یبوست برای خود مادر نیز مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. فشار زیاد به ناحیه ی رکتوم و سوراخ مقعد، می تواند باعث بروز بواسیر شود.
بسیاری از خانم ها درباره ی سقط جنین در اثر یبوست ابراز نگرانی می کنند؛ در واقع باید به این عزیزان بگوییم که یبوست باعث سقط جنین نخواهد شد. در اکثر موارد، یبوست بارداری به سادگی قابل درمان و کنترل است.
عوارض یبوست
در صورت اینکه با این راه کار ها نتوانستید با این بیماری مقابله کنید بهتر است از فوق تخصص گوارش کمک بگیرید و با تجویز داروهای ملین به برطرف شدن مشکل فرد کمک نمایید . زیرا اگر این بیماری درمان نشود عوارضی نظیر: بواسیر یا همورئید ایجاد خواهد شد و با افزایش سن حاملگی و بزرگ شدن شکم درد زیادی در ناحیه مقعد و حتی ممکن است خونریزی در ناحیه مقعد داشته باشید و با کمک خود می توانید بر این مشکل غلبه نماید .
دل درد ناشی از یبوست در بارداری
به دلیل رشد جنین در دوران بارداری، به اعضای اطراف رحم فشار وارد می شود. در نتیجه ی این فشار، مادر دچار درد و گرفتگی در ناحیه ی شکم خواهد شد. اگرچه دل درد تا حدودی طبیعی به نظر می رسد اما نباید به آن بی توجه بود. یبوست یکی از عواملی است که باعث بروز دل درد در دوران بارداری می شود. اگر به طور همزمان در حال تجربه ی دل درد و علائم دیگری مثل تهوع، عدم دفع در بیشتر از یک روز و انقباضات شکمی هستید، حتما وضعیت خود را به پزشک گزارش دهید.
برای یبوست در بارداری چه بخوریم؟
اگر به دنبال راهکاری برای درمان یبوست در دوران بارداری هستید که به سادگی قابل دسترسی باشد، مصرف مواد خوراکی که در ادامه ی این مطلب ذکر خواهیم کرد، برای شما مفید هستند.
بخاطر داشته باشید که بدون نسخه ی پزشک اقدام به تهیه و مصرف داروهای ملین نکنید. حتی اگر این دارو ها گیاهی هستند! زیرا ممکن است سلامت شما و جنین را به خطر بیاندازند.
- خوراکی های حاوی فیبر
میوه، سبزیجات و غلات کامل، باعث افزایش فعالیت های روده می شوند و در نتیجه؛ عمل دفع راحت و در دفعات بیشتر انجام خواهد شد.
- آب و نوشیدنی های سالم
مصرف میزان کافی آب و مایعات، از خشکی و سفت شدن مدفوع جلوگیری کرده و در نتیجه، مدفوع راحت تر خارج می شود. البته فراموش نکنید که بهتر است از نوشیدنی های طبیعی و بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید.
- مواد غذایی حاوی پروبیوتیک
پروبیوتیک ها، باکتری های مفیدی هستند که در برخی مواد غذایی مثل: دوغ، ماست و پنیر وجود دارند. این باکتری ها به طور طبیعی در روده نیز زندگی می کنند و مصرف مواد غذایی حاوی آن ها، به بهبود عملکرد روده و جلوگیری و درمان یبوست کمک زیادی خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین فوق تخصص گوارش در تهران مراجعه نمایید .
مطالب مرتبط با این مقاله:
۰ دیدگاه