دکتر امیر طاهری » معده » بالن معده و تاثیر شگفت انگیز آن در کاهش وزن سریع
مدت زمان مطالعه ۱۴ دقیقه

بالن معده و تاثیر شگفت انگیز آن در کاهش وزن سریع

بالن معده برای افرادی که به اضافه وزن و چاقی‌های مفرد مبتلا هستند و نمی‌توانند با ورزش یا رژیم غذایی به کاهش وزن برسند راهکاری موثر است. در این عمل، پزشک به کمک آندوسکوپ بالنی را درون معده فرد قرار می‌دهد و سپس درون معده را با استفاده از محلولی به نام استریل سالینی پر می‌کند تا به اندازه مد نظر برسد. این عمل بدون هیچ درد یا شکافی انجام می‌شود و فرد بعد از انجام آن می‌تواند بلافاصله به خانه برگردد. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که چاقی مفرط دارید و نمی‌توانید با کمک ورزش یا رژیم، وزن خود را کم کنید، بالن معده برای کاهش وزن و خلاصی از چاقی مفرط یک روش موثر است که در ادامه بیشتر به آن می‌پردازیم.

بالون معده

بالن معده چیست؟

بالن معده یک راهکار اساسی و موثر برای رسیدن به تناسب اندام است. این عمل بدون هیچگونه جراحی یا هیچ شکافی انجام می‌شود. پزشک متخصص به کمک دستگاهی به نام آندوسکوپ که لوله‌ای منعطف و باریک است کیسه‌ای بادکنکی شکل را از طریق دهان و مری، وارد معده می‌کند. سپس درون آن را با محلول استریل سالینی پر می‌کند و بعد از اینکه اندازه بالن به حجم دلخواه رسید، آندوسکوپ را از معده خارج می‌کند. اگرچه ممکن است در حین عمل، فرد کمی احساس ناخوشایندی داشته باشد، اما در اکثر مواقع بدون درد انجام می‌شود و به طور کلی ۱۵ دقیقه زمان می‌برد. بعد از انجام این عمل، فرد نیازی به بستری شدن ندارد و می‌تواند بلافاصله به خانه برگردد. بعد از مدت زمانی که فرد به تناسب اندام و هدف خود از لاغری رسید، می‌تواند برای برداشتن و خارج کردن بالن از معده اقدام کند.

افرادی که دارای اضافه وزن هستند برای اینکه به وزن ایده آل خودشان برسند از عمل بالن معده استفاده می‌کنند. در این عمل از طریق دستگاه آندوسکوپی بالون مدنظر که کیسه ای شبیه به بادکنک سیلیکونی است را از طریق دهان و مری وارد معده شخص موردنظر می‌کنند.  بعد از ورود بالن به معده،‌‎‌ پزشک متخصص بالن موجود در معده فرد مورد نظر را با محلولی به نام محلول استریل سالنی پر می‌کند، تا به حجم مورد نیاز برسد.  

بیشتر بخوانید: بوتاکس معده

کاربردهای بالون معده

امروزه همه به دنبال راهی برای لاغری سریع هستند. اغلب رژیم های غذایی نمی‌توانند آنگونه که تبلیغات دارند سریعا وزن را کاهش داده و تناسب اندام را برای فرد ایجاد کنند. اما روشی مانند بالون معده تاکنون موثر واقع شده است و در صورتی که تحت نظر و تایید یک فوق تخصص گوارش انجام شود، می توان خاطر جمع بود که عوارضی خاصی را نیز به دنبال ندارد. ناگفته نماند؛ همانند دیگر روش های کاهش وزن، بالون معده نیز نیازمند داشتن تعهد برای زندگی سالم است. شما نیاز به تغییر دائمی در نحوه زندگی و رژیم غذایی خود دارید. داشتن برنامه ورزشی منظم می تواند در برنامه کاهش وزن با این روش تضمین کننده باشد.

اگر شما نیز در مورد اضافه وزن خود نگران هستید و با وجود رژیم های غذایی متعدد و حتی ورزش، نتوانسته اید به وزن استاندارد خود برسید، می توانید بالون معده را به عنوان یک گزینه در نظر داشته باشید. ولی لازم است که اطلاعات و آگاهی لازم و معتبر را درباره آن کسسب کنید.

نکته: بالون معده و سایر روش های کاهش وزن با جراحی زمانی موفقیت آمیز است که رژیم غذایی و عادات ورزشی خود را بهبود ببخشید.

قرار دادن بالون در معده، به کاهش وزن کمک می کند. کاهش وزن، بدون شک خطر ابتلا به بیماری های ناشی از اضافه وزن را کم کرده و به همین ترتیب تضمینی برای سالم تر ماندن افراد است. خطرات رایج مرتبط با اضافه وزن عبارت اند از:

  • رفلاکس اسید معده به مری
  • بیماری های قلبی
  • سکته مغزی
  • فشار خون بالا
  • آپنه انسدادی خواب
  • کبد چرب غیر الکلی
  • دیابت نوع 2

قرار دادن بالون داخل معده و سایر روش‌ها و جراحی‌های کاهش وزن؛ معمولاً زمانی انجام می شوند که گزینه های اصلاح رژیم غذایی و انجام ورزش بی نتیجه مانده باشد؛ یا در بعضی موارد، به کار گیری آنها برای بیمار امکان پذیر نباشد.

01:00
truncate dir-rtl

تجربه بیمار از بالن معده

انواع بالن معده

بالن معده انواع مختلفی دارد که برخی از آنها عبارتند از:

• بالن معده تنظیم شونده: این بالن همانطور که از اسمش پیداست قابل تنظیم است و فرد می‌تواند در طول زمان حجم آن را کم یا زیاد کند.

• بالن معده غیر قابل تنظیم: این بالن برای مدت زمان محدود درون معده قرار می‌گیرد و حجم آن قابل تنظیم شدن نیست.

• بالن معده مختلط: این نوع بالن شامل دو بالن می‌شود که یکی از بالن‌ها باعث کاهش حجم معده می‌شود و دیگری از جابجایی بالن جلوگیری می‌کند.

• بالن معده تزریقی: این بالن برای مدت کوتاهی درون معده قرار می‌گیرد و بعد از مدتی به طور طبیعی از بدن خارج می‌شود.

بیشتر بخوانید: معده درد عصبی

علت انجام بالن معده

بالن معده باعث کاهش حجم معده و همچنین وزن فرد مورد نظر نیزمی‌شود. همچنین در تسریع کاهش وزن در فرد موثر است. اگر فرد مورد نظر بعد از انجام عمل احساس پشیمانی داشته باشد می‌تواند به پزشک خود مراجعه کند و بالن را از معده خارج کند، حتی می‌تواند پس از آن عمل های اسلیو معده یا بای‌‎پس معده را نیز انجام دهد. مزایای بالن معده بسیار زیاد است و افراد با توجه به شرایط بدنی و صلاحدید پزشک می توانند اقدام به انجام این عمل نمایند.

بالون معده برای چه افرادی انجام می شود؟

بالون معده معمولا برای افرادی مورد استفاده قرار می‌گیرد که دارای برخی یا همه ویزگی های زیر باشند:

  • افرادی که قصد دارند برای در برنامه زندگی خود تغییرات مثبت ایجاد کنند و برای درمان مشکلات پزشکی خود اقدام کنند.
  • افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها بین 30 الی 40 باشد.
  • نداشتن جراحی معده و مری قبلی
  • انگیزه کافی برای یک تغییر اساسی در سبک زندگی
  • پایبندی به یک رژیم غذایی صحیح

بالون معده برای همه ی افرادی که وزن زیاد دارند مناسب نیست. بعد از انجام یک سری از بررسی ها توسط متخصص یا فوق تخصص گوارش، پزشک تشخیص خواهد داد که آیا این روش برای فرد مناسب است یا خیر؟!

بالن معده چیست؟

اقدامات قبل از بالن معده

توصیه می‌شود که در طول عمل بالن معده از داروهایی مثل دیکلوفناک، ایبوپروفن و ملوکسیکام استفاده شود،همچنین از داروهایی مثل آسپرین استفاده نشود. پیش از انجام عمل بالن معده حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید. قبل از عمل بالن معده حتما آزمایش های مورد نیاز مثل آزمایش قلب، آزمایشات خون و… صورت بگیرد. قبل از انجام بالون معده لازم است که تست میکروب معده داده شود تا از سلامت کامل معده مطمئن بود. شاید از فرد بخواهند تا در زمان پیش بردن این روش از خوردن برخی از مواد خوراکی و دارویی اجتناب شود و یا کاهش یابد و تمرینات ورزشی  شروع شود.

آزمایش های مورد نیاز پیش از عمل بالن معده 

قبل از عمل بالن معده هم مانند عمل های دیگر باید آزمایش هایی صورت بگیرد: 

  • میزان گلبول های سفید خونی 
  • گلبول های قرمز خونی 
  • قند خون 
  • پتاسیم خون  
  • سدیم خون 
  • میزان تری گلیسرید 
  • کراتینین سرم 
  • آلبومین و انواع تست های انعقادی می‌باشد، یکی از اصلی ترین آزمایش ها برای این عمل محسوب می‌شود. 

نحوه انجام عمل بالن معده

بالون با استفاده از یک آندوسکوپ وارد شده در معده نرم و قابل انبساط بوده و دارای یک لوله معده و یک سیستم پر کننده می باشد و از راه دهان وارد معده می شود و پس از قرار گیری در معده، از راه لوله پر کننده کوچک متصل به بالون، بالون با محلول نمک استریل پر می‌شود. وقتی بالون پر شد، متخصص  به آرامی لوله را خارج می‌سازند و بالون را داخل معده نگه می‌دارند. باد شدن بالون با بزرگ شدن آن همراه بوده به طوری که نمی تواند وارد روده شود و یا اینکه در معده حرکت آزادانه نخواهد داشت.

با انجام این روش با استفاده از یک روش غیر جراحی به کاهش وزن خود کمک خواهید کرد زیرا بخش زیادی از معده را بالون پر کرده است و فرد احساس سیری خواهد داشت. پزشک بالون را می تواند به آسانی وارد معده کند و همچنین به راحتی می توان آن را خارج کرد به همین دلیل این عمل یک روش کم تهاجمی می باشد و تنها انجام آن به مدت کمتر از نیم ساعت زمان بر خواهد بود و برای یک دوره شش ماهه در معده قرار می گیرد .

گذاشتن بالون معده علاوه بر اینکه می تواند احساس گرسنگی را در فرد کمتر کند در کنترل جذب غذا و به دنبال آن کاهش وزن نیز مفید خواهد بود .

نحوه انجام عمل بالن معده به شرح زیر است:

• ابتدا بیمار در وضعیت خوابیده به پشت قرار می‌گیرد.

• پزشک متخصص بیهوشی، داروهای آرامبخش موضعی و داروهای بی‌حسی را به بیمار تزریق و ریه و قلب او را کنترل می‌کند.

• بالن از طریق آندوسکوپ وارد معده می‌شود. سپس مقدار ۴۰۰ تا ۷۰۰ سی سی سرم نرمال سالین و ۱۰ سی سی ماده رنگی متیلن بلو از طریق لوله وصل شده به بالن، به درون بالن تزریق می‌شود.

• لوله متصل به بالن از معده خارج می‌شود.

• محل بالن با استفاده از آندوسکوپ چک می‌شود تا مشکلی پیش نیاید.

• بعد از دو ساعت بیمار مرخص می‌شود.

آیا بعد از بالون معده امکان برگشت اضافه وزن وجود دارد؟

در حقیقت بعد از کاهش وزن با هر روشی، امکان دارد که فرد دوباره دچار اضافه وزن شود؛ و یا اصلا به میزان قابل توجهی وزن کم نکند. در روش لاغری با بالون معده نیز، این قاعده وجود دارد. اگر چه خود این روش به تنهایی می تواند برای کم کردن وزن بیمار اثرگذار باشد، اما چیزی که به اثر بخشی و ماندگاری آن کمک می کند، رعایت سبک زندگی سالم، مصرف غذاهای مناسب و انجام منظم ورزش است. فعالیت بدنی منظم یک فاکتور لازم و ضروری برای جلوگیری از بازگشت اضافه وزن است. حتی اگر به دلایلی مثل ضعف ناتوانی جسمی نمی توانید ورزش حرفه ای انجام دهید، لازم است که حرکاتی سبک و ساده و یا پیاده روی های کوتاه مدت را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

عوارض بالون گذاری معده

بسیاری از کارشناسان سلامت در گذشته باور داشتند که این روش لاغری هیچگونه عوارضی ندارد. اما اکنون بعد از تحقیقات و مطالعات بیشتر و گسترده تر، دریافته اند که ممکن است عوارضی بعد از بالون گذاری معده نمایان شود که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

ابتدا باید این موضوع را ذکر کرد که بسیاری از افراد خصوصا خانم ها از این روش برای کاهش اشتها و کاهش وزن خود استفاده کرده اند و عوارضی برای آن ها وجود نداشته. بنابراین بالون معده همچنان یکی از روش های محبوب و پرطرفدار برای لاغری و کاهش وزن است. برخی از خطرات بالون معده موارد زیر هستند:

  • ناراحتی معده: در برخی موارد ناراحتی های معده مشاهده شده است که زمانی که فرد به طور ناگهانی جا به جا شود، مقداری ناراحتی و رفلاکس در ناحیه معده خود مشاهده می‌کند.
  • تهوع و استفراغ : در مواردی که شما یا هر فرد دیگری که از بالون معده استفاده کرده اید، از اندازه معین و بیشتر از ظرفیت خود غذا میل کنید، ممکن است دجار حالت تهوع و استفراغ شوید.
  • درد شکم: اگر بیشتر از اندازه مورد نیاز غذا مصرف کنید، علائمی مانند درد در ناحیه شکم را تجربه خواهیم کرد. این مورد بیشتر هنگام خواب به سراغ افراد می‌آید. هضم دیر هنگام غذا: به دلیل اشغال شدن فضایی از معده، قدرت هضم کردن غذا در این عضو کاهش یافته و به همین دلیل است که پزشکان تاکید دارند بعد از قرارگیری بالون در معده از مایعات بیشتری در برنامه غذایی خود استفاده کنید

مکانیزم کاهش وزن در بالون معده چگونه است؟

همانطور که در متن مقاله ذکر شد، بالون معده توسط آندوسکوپ وارد معده شده و میزانی از حجم معده را اشغال می‌کند. طبق فرآیند بالون معده به دلیل اینکه میزانی از فضای معده را پر کرده و اندازه ای از حجم را درگیر می‌کند بنابراین فضای کمتری برای پذیرش غذا در بدن برای فرد باقی می‌ماند. بنابراین به دلیل کاهش مصرف غذای روزانه، کاهش وزن رخ داده و به مرور زمان شخص وزن کم خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: علائم رفلاکس معده

نکات مهم درباره بالون معده

  • بعد از گذشت 6 ساعت از قرار دادن بالون معده می توانید مقداری کمی مایعات بنوشید. رژیم مایعات تا اوایل هفته دوم بعد از قرار دادن بالون ادامه دارد. بعد از آن می توانید برخی از مواد خوراکی را بخورید.
  • بعد از گذشت 3 هفته می توانید شروع به خوردن سایر مواد غذایی و خوراکی شوید.
  • بالون به مدت 6 ماه در معده خواهد ماند و بعد از این مدت باید با کمک اندوسکوپ آن را خارج نمود.

نتیجه قرار دادن بالون معده

میزان کاهش وزن به رعایت توصیه های متخصص گوارش، رژیم غذایی و فعالیت جسمانی بیمار بستگی دارد. با این حال کاهش وزن بین 10 الی 15 کیلو گرم با توجه به میزان چربی و وزن بدن، پس از گذشت 6 ماه از بالون معده، چندان دور از دسترس نیست.

عمل بالن معده برای چه افرادی مناسب نیست؟

بالن معده برای افرادی که شرایط زیر را دارند توصیه نمی‌شود.

• افرادی که به انواع الکل اعتیاد دارند یا داروهای خاصی استفاده می‌کنند.

• افرادی که سابقه جراحی مری یا معده دارند کاندید مناسبی برای این روش لاغری محسوب نمی‌شوند.

• افرادی که هر نوع بیماری‌های مربوط به معده از جمله زخم اثنی عشر، زخم معده یا بیماری‌های التهابی دارند برای انجام بالن مناسب نیستند.

• افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می‌کنند.

• افرادی که به سیروز کبدی مبتلا هستند یا نارسایی مزمن کلیه دارند.

• خانم‌هایی که باردار هستند.

عوارض بالن معده

بسیاری از کارشناسان سلامت در گذشته باور داشتند که این روش لاغری هیچگونه عوارضی ندارد. اما اکنون بعد از تحقیقات و مطالعات بیشتر و گسترده تر، دریافته اند که ممکن است عوارضی بعد از بالون گذاری معده نمایان شود که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

ابتدا باید این موضوع را ذکر کرد که بسیاری از افراد خصوصا خانم ها از این روش برای کاهش اشتها و کاهش وزن خود استفاده کرده اند و عوارضی برای آن ها وجود نداشته. بنابراین بالون معده همچنان یکی از روش های محبوب و پرطرفدار برای لاغری و کاهش وزن است. برخی از خطرات بالون معده موارد زیر هستند:

  • ناراحتی معده: در برخی موارد ناراحتی های معده مشاهده شده است که زمانی که فرد به طور ناگهانی جا به جا شود، مقداری ناراحتی و رفلاکس در ناحیه معده خود مشاهده می‌کند.
  • تهوع و استفراغ : در مواردی که شما یا هر فرد دیگری که از بالون معده استفاده کرده اید، از اندازه معین و بیشتر از ظرفیت خود غذا میل کنید، ممکن است دجار حالت تهوع و استفراغ شوید.
  • درد شکم: اگر بیشتر از اندازه مورد نیاز غذا مصرف کنید، علائمی مانند درد در ناحیه شکم را تجربه خواهیم کرد. این مورد بیشتر هنگام خواب به سراغ افراد می‌آید. هضم دیر هنگام غذا: به دلیل اشغال شدن فضایی از معده، قدرت هضم کردن غذا در این عضو کاهش یافته و به همین دلیل است که پزشکان تاکید دارند بعد از قرارگیری بالون در معده از مایعات بیشتری در برنامه غذایی خود استفاده کنید


آیا بعد از بالون معده امکان برگشت اضافه وزن وجود دارد؟

در حقیقت بعد از کاهش وزن با هر روشی، امکان دارد که فرد دوباره دچار اضافه وزن شود؛ و یا اصلا به میزان قابل توجهی وزن کم نکند. در روش لاغری با بالون معده نیز، این قاعده وجود دارد. اگر چه خود این روش به تنهایی می تواند برای کم کردن وزن بیمار اثرگذار باشد، اما چیزی که به اثر بخشی و ماندگاری آن کمک می کند، رعایت سبک زندگی سالم، مصرف غذاهای مناسب و انجام منظم ورزش است. فعالیت بدنی منظم یک فاکتور لازم و ضروری برای جلوگیری از بازگشت اضافه وزن است. حتی اگر به دلایلی مثل ضعف ناتوانی جسمی نمی توانید ورزش حرفه ای انجام دهید، لازم است که حرکاتی سبک و ساده و یا پیاده روی های کوتاه مدت را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

نتیجه گیری

بالن معده یک روش غیر تهاجمی و بسیار ساده برای کاهش وزن است. این روش برای افرادی که نمی‌توانند رژیم لاغری بگیرند یا به واسطه ورزش، وزن کم کنند راهکاری موثر و اساسی است که خیلی زود نتیجه می‌دهد. اگر قصد انجام عمل بالن معده را دارید برای دریافت نتایج مطلوب به پزشک متخصص و کاربلد مراجعه کنید.

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *