دکتر امیر طاهری » معده » نفخ معده و روش های قطعی پیشگیری از آن
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

نفخ معده و روش های قطعی پیشگیری از آن

آیا تا حالا خودتان یا یکی از اعضای خانواده دچار نفخ معده شده اید؟ عوامل به وجود آورنده نفخ معده چیست؟ راه های پیشگیری از نفخ معده کدامند؟ برای اطلاع از پاسخ این پرسش ها مطلب زیر را دنبال کنید. بیماری نفخ معده از آن دسته از بیماری های است که اگرچه چندان خطرناک بنظر نمی رسد، اما برای فرد مبتلا بسیار آزار دهنده است.تجمع بیش از حد گاز یا هوا در معده و روده و یا احساس تجمع گاز در این نواحی را نفخ می گویند.

در صورتی که نفخ معده بطور مداوم و شدید بیمار را درگیر کند، ممکن است نشان دهنده وجود یک مشکل جدی تر در سلامتی فرد باشد که نیاز به بررسی و معاینات تخصصی و دقیق دارد.

در این مقاله علت های رایج بروز نفخ معده و راهکارهای پیشگیری از آن را توضیح داده ایم…

نفخ معده

نفخ معده چیست؟

نفخ معده یکی از مشکلات بزرگ گوارشی است که به سن و سال خاصی مربوط نیست و ممکن است هر فردی با هر جنسیت و سن و سالی را درگیر کند. تمامی افراد بالغ باید در ارتباط با این مشکل اطلاعات لازم را داشته باشند و بدانند در صورتی که با نفخ معده مواجه شدند، چه روش های درمانی را برای بهبود پیش بگیرند. و البته تا جای ممکن از بروز آن پیشگیری کنند.

نفخ معده عصبی

آیا می‌دانستید نفخ معده عصبی هم وجود دارد؟ گاهی افراد اظهار دارند، بدون اینکه خوراکی یا مواد غذایی نفاخ استفاده کرده باشند، دچار نفخ معده شده اند. اغلب نفخ های عصبی به دلیل استرس و اظطراب و تنش می‌باشد که خیلی سریع بعد از این عوامل به وجود می‌آید. نفخ های عصبی، با مواردی چون سکسکه و بیماری سندروم روده تحریک پذیر همراه است که فرد را بیشتر مورد آزار قرار می‌دهد.

چه عواملی باعث ایجاد نفخ می شود؟

  • بلع هوای بیرون همراه با خوردن غذا یا حین صحبت
  • استرس و اضطراب
  • فرایند هضم غذا که همراه با تولید گاز می باشد.
گاز معده

چه زمانی نفخ بیماری تلقی می شود؟

اگر ایجاد نفخ در ابتدای خوردن غذا باشد هوای وارد شده به معده با باد گلو خارج می شود و اگر وسط خوردن غذا یا در انتهای آن چند باد گلو ایجاد شد طبیعی است ولی هنگامی که بادگلو به دفعات بیشتر و با فاصله زیادی بعد از غذا اتفاق بیوفتد بیماری تلقی می شود.

نفخ معده چگونه موجب تنگی نفس می‌شود؟

نفخ معده سبب شده تا به دیافراگم، فشار زیادی وارد شود و تنگی نفس شدیدی را برای بفرد به وجود آورد. اکثر افرادی که با نفخ معده های شدیدی رو به رو می‌شوند، به مرور زمان با تنگی نفس مواجه می‌شوند که هر چه زمان بگذرد، این نفس تنگی ها نیز افزایش می‌یابد. این نفس تنگی، معمولا شرایط را برای فرد سخت می‌کند زیرا با وجود آن، ضربان قلب افزایش یافته و تپش قلب ایجاد می‌شود که در نهایت علائم اضطراب و مشکلات تعادلی نیز در فرد مشاهده می‌شود.

نفخ در کدام ناحیه از شکم ازار دهنده می باشد؟

هوایی که به هر دلیلی وارد معده شده است بعد از آن وارد روده باریک می شود. در روده باریک در حالت عادی میزان خیلی کم در حد 10 الی 20 سی سی گاز وجود دارد در بعضی مواقع ممکن است از این مقدار بیشتر که باعث ایجاد نفخ در افراد می شود.

عامل اصلی ایجاد نفخ هوای موجود در روده بزرگ می باشد در حالت عادی میزان گاز موجود در روده بزرگ 50 سی سی می باشد که با اضافه شدن گاز های ایجاد شده در معده و روده باریک، این گازها افزایش می یابند که بیشترین شکایت افراد از نفخ معده در این حالت می باشد.

سو هاضمه

سو هاضمه باعث ایجاد نفخ می شود به طور کلی علائم سو هاضمه درد  و نفخ شدید می باشد که شایع ترین نوع سو هاضمه همراه با نفخ است.

موارد پیشگیری از ایجاد نفخ

بیشترین مشکلات ناشی از نفخ این است که افراد از غذاهای نفاخ به خصوص غذا هایی که دارای رافینوز می باشد استفاده می کنند.

  • پیاده روی بعد از غذا
  • استفاده از غلات سبوس دار
  • خوردن غذا بدون استرس
  • هنگام خوردن غذا صحبت نکنیم.
  • خوداری از جویدن بیش از حد آدامس
  • بین غذا از آب و نوشیدنی های گاز دار استفاده نکنیم.

درمان نفخ معده

روش های درمانی دارویی و درمان سنتی یا خانگی برای نفع معده وجود دارد. در سال های پیشین مردم برای رفع مشکلات بیشتر از روش های خانگی استفاده می‌کردند و حتی ممکن بود چندین روز و شب، فرد با نفخ معده خود دست و پنجه نرم کند. امروزه با درمان های دارویی این مشکلات به سرعت رفع می‌شود. توصیه می‌شود افرادی که به نفخ معده مداوم مبتلا هستند، باید به بهترین فوق تخصص گوارش مراجعه کنند تا این موضوع را درمان کنند.

درمان نفخ معده به روش سنتی

از زمان های گذشته برای نفخ معده از داروهای گیاهی یا غذاهایی استفاده می‌کردند که بهبود را ایجاد کنند اما آیا این روش ها واقعا تایرگذار است؟ نفخ معده که در اثر تغذیه باشد، شاید با این روش بهبود یابد اما نفخ معده عصبی و حتی در اندازه های حاد با درمان های سنتی بهبود پیدا نمیکند. امروزه افراد حتی برای این مورد از درمان های پزشکی استفاده می‌کنند. افرادی که خود اطلاع دارند که روده و معده نفاخی دارند، باید مصرف حبوبات خود را به حداقل برسانند.

درمان های دارویی

حتما شما هم تا به حال یک بار از داروهای ضد نفخ استفاده کرده اید. این داروها در رفلاکس بدن تغییرات لازم را ایجاد کرده و کل بدن را آرام میکنند. بسیاری از افراد دارای روده های نفاخ هستند یعنی حتی اگر ماده غذایی نفخ آور نیز استفاده نکنند هم ممکن است به خودی خود، دچار نفخ شدید معده شوند. داروهایی نظیر کارمینت و دایمتیکون و دایجستیو و …. دفع از روده را آسان کرده و نفخ معده را رفع می‌کنند. تمامی افرادی که دچار یبوست هستند نیز همواره دچار نفخ می‌شوند که می‌توانند با نوشیدن آب فراوان در روز به رفع این مسئله کمک کنند.

جمع بندی

در نتیجه نفخ شکایت شایعی است که باعث می شود تا افراد به متخصص گوارش مراجعه کنند که دلایل آن بستگی به این که کجای شکم و به چه مدت است که اتفاق افتاده متفاوت می باشد ممکن است بیماری روده ای یا زخم ها موجب ایجاد نفخ می شوند ولی به طور کلی نفخ علامت آزار دهنده غیر مهم می باشد که از نظر فوق تخصص گوارش مسئله نگران کننده ای نیست و فرد را دچار مشکلات بعدی نمی کند .

بیشتر افرادی که دچار نفخ می شوند تغییرات اجابت مزاجی دارند که بیشتر شبیه روده تحریک پذیر می باشد گاهی شکم این افراد خوب کار می کند و گاهی هم دچار یبوست می شوند که زمینه استرس و اضطراب دارد. حساسیت به بعضی از غذا ها می تواند باعث ایجاد نفخ شود. مثل کسانی که به لاکتوز و پروتئین های گندم وجو حساسیت دارند و در هضم آنها دچار مشکل می شوند. حذف غذاهایی که فرد را دچار نفخ می کند و فعالیت فیزیکی کافی و کم کردن استرس مهمترین راه برای کنترل نفخ می باشد.

 

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه

ترک بک ها/پینگ بک ها

  1. درمان نفخ معده بدون دارو - دکتر امیر طاهری - […] در معده است که برای افراد در هر سنی اتفاق می افتد. نفخ معده حالتی است که باعث ایجاد…
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *