کبد بزرگترین غده ی بدن انسان است که پشت دنده های تحتانی قرار گرفته و در فعالیت های سوخت و ساز بدن از جمله گوارش نقش ایفا می کند.هر چیزی که وارد بدن انسان می شود پس از جذب و ورود به خون در کبد مورد بررسی قرار می گیرد .سیروز کبدی به التهاب شدید کبد گفته می شود که به موجب آن بخشی از کبد تخریب شده و کارکرد طبیعی خود را از دست می دهد.در واقع سیروز کبدی نتیجه ی بیماری های مزمن کبدی دیگری مانند چربی کبد، هپاتیت های بی و سی و ویلسون و هموکروماتوز است که به سیروز کبدی منجر می گردد. این بیماری ها به بافت کبد آسیب وارد می کنند و آن ها را از بین می برند.در نتیجه در جهت ترمیم بافت های از بین رفته سلول های دیگر تکثیر شده و موجب پدیدار شدن غده های باز زاینده می گردد. در این حالت کبد مانند قبل وظایفش را به درستی انجام نمی دهد و دچار التهاب می گردد.متخصص گوارش می تواند برای درمان ابتدا علائم این بیماری را معاینه کند و سپس شیوه درمانی مناسبی برای بیمار انتخاب کند.
علائم سیروزکبدی
در ابتدای بروز بیماری علایم زیادی برای سیروز کبدی مشاهده نمی شود و هر چه بیماری بیشتر پیشرفت می کند و کبد آسیب بیشتری می بیند علائم نیز افزایش می یابند.از جمله ی این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- ضعف و خستگی
- بی اشتهایی
- تهوع
- کاهش وزن
- درد در ناحیه کبد
- خارش غیر معمول پوست
- زرد شدن پوست بویژه سفیده ی چشم
- ورم کردن پاها
- آب آوردن شکم
- ریزش مو
همچنین علایمی دیگری نیز وجود دارند که به علت عدم دفع مواد سمی توسط کبد در زمان بیماری به مغز و ذهن انسان آسیب وارد می کنند . علائمی مانند گیجی و عدم تمرکز یا بی خوابی و اختلال در حافظه از جمله ی این موارد هستند.
در مواردی که بیماری پیشرفت می کند این علایم چهره ی جدیدی به خود می گیرد.ممکن است بیمار خون از دهان دفع کند یا مدفوع بیمار به شدت رنگ تیره ای به خود بگیرد و به مرور زمان به دلیل عدم دفع مواد سمی توسط کبد با از کار افتادن سایر اندام ها مرگ رخ دهد.
بیشتر بخوانید : کبد چرب و علائم آن
علل سیروز کبدی
در کشورهایی که مصرف الکل در آن ها بسیار شایع است می توان علت سیروز کبدی را در مصرف بیش از اندازه ی الکل قلم داد کرد.اما در کشورهایی مثل ایران بیشترین علت بروز این پدیده بیماری های دیگر کبدی از جمله انواع هپاتیت ها هستند که منجر به سیروز کبدی می شوند.علل دیگری مانند مسدود شدن بلند مدت مجاری صفراوی یا مصرف طولانی مدت بعضی داروها یا قرار گرفتن در معرض برخی سموم نیز می تواند ریسک بروز این بیماری را افزایش دهد. در مواردی نادر نیز بیماری های وراثتی مثل فیبروزکیستیک ، گالاکتوزومی و بیماری دخیره ای گلیکوژن می تواند منجر به سیروز کبدی شود.
درمان سیروز کبدی توسط متخصص گوارش بستگی به این دارد که بیماری چقد پیشرفت کرده باشد.اگر بتوان عامل اصلی این بیماری را در مراحل اولیه ی آن شناسایی و درمان کرد می توان امکان ترمیم و بازگشت کبد به حالت طبیعی را فراهم کرد. اما اگر بیماری در مرحله ی وخیمی شناسایی شد تنها راه ممکن پیوند کبد است.
۰ دیدگاه