کبد یک عضو گوارشی کمکی است که در سمت معده و بر روی صفرا قرار دارد . هیچگونه اندام مصنوعی تا الان نتوانسته که جایگزین آن شود چون کبد به عنوان یک عضو حیاتی و منحصر به فرد در بدن می باشد . کبد نقش بسیار مهمی در متابولیسم پروتئین ها ، چربی ها ، کربوهیدرات ها و هومورن ها دارد . کبد به دلیل ساختن صفرا باعث می شود چربی ها هضم شود و ضایعات هموگلوبین از بین بروند و در ذخیره کردن کربوهیدرات ها نقش بسزایی دارد و در دفع سم ها و خارج شدن بعضی از داروها دخیل می باشد .
سرطان کبد بر اثر یک تومور بدخیم از بافت کبد که همان سرطانی می باشد به وجود می آید . سیروز کبدی زمینه سرطان کبد را فراهم می کند . سرطان کبد بیشتر در مردان رایج می باشد .
درصد بیشتری از مردم در قدم های نخست این بیماری هیچ علائمی در خود مشاهده نمی کنند . اگر کسی در گذشته مبتلا به هپاتیت و یا سیروز کبدی باشد بیشتر در معرض سرطان کبد می باشد .
نشانه های سرطان کبد
تهوع و استفراغ
کم شدن وزن بدون هیچ دلیلی
کم شدن اشتها
درد در قسمت بالای شکم
ضعف و ناتوانی
تورم شکم
متغیر شدن رنگ پوست
چشم ها رنگ زردی به خود می گیرند
زرنگ مدفوع به سفید تغییر می کند .
دلایلی که باعث می شود سرطان کبد رخ دهد
وجود داشتن سیروز در کبد
عفونت هپاتیت B یا C
عفونت های احتمالی با ویروس های آهسته
بیشتر بخوانید : کبد چرب
تشخیص سرطان کبد
کسانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند غربالگری به وسیله اولتراسوند و بعضی اوقات آزمایش خون آلفا پروتئین در فصل های 6 تا 12 ماهه برای آن ها توصیه می شود .
هنگامی که تشخیص داده شد که به سرطان کبد فرد مبتلا شده است آزمایشات مختلفی بر روی فرد انجام می شود و بعد از اینکه وجود سرطان در فرد قطعی شد بنابر دلایلی که به شرح ذیل آمده است آزمایشات متعددی از فرد گفته می شود .
- این آزمایشات تایید می کند که سرطان در چه مرحله ای می باشد اولیه یا ثانویه .
- درجه سرطان را مورد بررسی قرار می دهند در واقع این کار را انجام می دهند که چه اندازه از کبد درگیر سرطان شده است و آیا سرطان به قسمت های دیگر هم انتقال یافته است یا خیر .
- موقعیت فعالیت کبد را بررسی می کند و سلامت عمومی را از هر لحاظی ارزیابی می کند .
در رابطه با سرطان کبد آزمایشات دیگری هم نیاز می باشد این آزمایشات شامل موارد ذیل می شود
- آزمایشات تشخیصی تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا ام آر آی و … می باشد این آزمایشات تعیین کننده جایگاه دقیق و میزان پیشرفت سرطان می باشد .
نمونه برداری از کبد : این آزمایش معمولا برای تشخیص و بررسی سرطان انجام می شود . به طوریکه نمونه کوچکی از بافت بخشی از بدن را بر می دارند و در زیر میکروسکوپ ارزیابی می شود تا سلول های غیر عادی را بتوان تشخیص داد .
اگر آزمایشات فوق سرطان را به درستی تشخیص ندادند آزمایشات متعدد دیگری هم صورت می گیرد . مثلا بعضی اوقات لاپاراسکوپی صورت می گیرد لاپراسکوپی یک جراحی بسیار کوچک می باشد که می توان به وسیله آن به راحتی داخل شکم را با یک دوربین ملاحظه کرد .
سلام
من یکی از اقوامم دچار سرطان کبد شده میخواستم بپرسم که قابل درمان است
واینکه 1سال از بیماریش گذشته