دکتر امیر طاهری » مقالات عمومی » آپاندیس و علت های ایجاد آن
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

آپاندیس و علت های ایجاد آن

آپاندیس  از لحاظ ظاهری به مانند کرم می باشد که به آن آپاندیس گفته می شود.آپاندیس در سمت راست روده قرار گرفته است و طول آن به اندازه 4 اینچ و قطر آن برابر نیم سانتی متر می باشد.

آپاندیس از لایه مخاطی تشکیل شده و دارای یک پوشش عضلانی و لایه ی غشایی می باشد.لایه زیر مخاطی آپاندیس از بافت های غدد لنفاوی تشکیل شده است .همگی شما شنیده اید که در اثر التهاب آپاندیس پزشکان آپاندیس را از بدن خارج می کنند.معمولا زمانی متخصص آپاندیس را از بدن خارج می کنند که عفونت باکتریایی به وجود آمده باشد.به این اتفاق آپاندیسیت گفته می شود که با درد و حساس شدن ناحیه سمت راست ناف همراه است.این دردهای شکمی میتواند در عرض چند ساعت بیشتر شود و به قدری که بیمار دیگر قادر به حرکت و یا ایستادن نباشد.برای اینکه شما درباره آپاندیسیت اطلاعاتی را کسب کنید مقدمه ایی دراین رابطه برای شما ذکر شد.در ادامه درباره آپاندیسیت اطلاعات بیشتری را به دست خواهید آورد تا با دیدن علائم بتوانید اقدامات لازم را انجام دهید.

آپاندیسیت چیست ؟

این عارضه عبارت است از ورم  و یا التهاب آپاندیس.درجه این التهاب در افراد متفاوت است و ممکن است حاد و یا مزمن باشد.از آنجایی که می توان بدون وچود آپاندیس و بدون هیچ عوارضی زندگی  کرد معمولا با ایجاد شدن مشکل متخصص آپاندس را از بدن خارج می کند. طبق بررسی های انجام شده التهاب آپاندیس در کودکان معمولا بعد از ده سال و در بزرگسالان بعد از سی سالگی اتفاق می افتد.

آپاندیس

عوارض همراه آپاندیس

آپاندیس عوارض هایی خفیف یا شدید را در بدن افراد ایجاد می‌کند.

پارگی آپاندیس: هنگامی که پارگی در ناحیه آپاندیس رخ دهد، عفونتی سراسر شکم را در بر می‌گیرد. در این صورت باید حتما آپاندیس توسط پزشک گوارش از بدن حذف شود و ناحیه شکمی باید حتما تمیز گردد.

تشکیل توده چربی در شکم: در برخی موارد که آپاندیس دچار پارگی می‌شود، احتمال بروز توده عفونی در ناحیه شکم را بوجود می‌آورد. در اکثر مواقع از طریق دیواره شکم، لوله ای قرار داده تا این محل را تمیز کنند. آنتی بیوتک های تویزی از ریق این لوله به مدت دو هفته به نواحی شکمی و عفونی منتقل می‌شود.بعد از اینکه عفونت ها از بین رفت، جراح نیز آپاندیس را از بدن خارج می‌کند و گاهی در مواقع ضروری سریعا آپاندیس در همان موقع برداشته می‌شود.

علائم آپاندیسیت

دردهای آپاندیسیت در ابتدا با یک درد معمولی  شکمی آغاز می شود و با گذشت زمان بر مقدار این درد اضافه میشود.چون عارضه در مراحل اولیه خود می باشد فرد متوجه نمی شود که در عملکرد روده خود دچار تغییر شده است.همچنین در بعضی ازافراد دیده شده است که مشکل دفع ادرار آنها را رنج می دهد.دیگر علائم  آپاندیسیت شامل موارد زیر هستند:

  • نداشتن اشتها و احساس سیری
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • یبوست
  • درد های آپاندیس در قسمت راست شکم
  • متورم شدن شکم
  • تب پایین
  • افراد بعد از اجابت مزاج احساس بهتری نسبت به درد دارند.

در صورتی که شما با این علائم رو به رو شدید حتما به متخصص گوارش مراجعه کنید تا التهاب به یک مشکل جبران ناپذیر تبدیل نشود.

التهابات آپاندیس

علت به وجود آمدن آپاندیسیت

برخی از پزشکان معتقدند که ایجاد گرفتگی و مسدود شدن آپاندیس می تواند یکی از دلایل ابتلا به این عارضه باشد.انسداد در آپاندیس می تواند جزیی و یا کلی باشد.در صورتی که گرفتگی به صورت کامل باشد آپاندیس باید از بدن خارج شود.زمانی که آپاندیس مسدود می شود محیطی مناسب برای تکثیر باکتری ها خواهد شد و در این منطقه چرک ایجاد شده و به رگ های خونی فشار وارد شده و دردناک می شود. در زمانی که آپاندیس پاره شود مواد فاسد به داخل شکم ریخته شده و بیمار باید به طور اورژانسی جراحی شود.همچنین ممکن است انباشته شدن مدفوع در این قسمت باعث آپاندیسیت شود.از دلایل دیگری  که می توان به آن اشاره کرد:

  • ایجاد شدن تومور
  • بزرگ شدن غدد لنفاوی
  • ایجاد آسیب در قسمت مورد نظر
  • پیچ خوردگی

چه زمانی باید برای آپاندیس به فوق تخصص گوارش مراجعه کرد؟

زمانی که هر فردی هرگونه علائم ذکر شده فوق در متن مقاله را احساس کرد باید سریعا به بهترین فوق تخصص گوارش مراجعه کرد. گاهی درد های شکمی شدیدی از بابت آپاندیس در فرد به وجود می‌آِید که باید بدون هیچگونه معطلی به پزشک مراجعه شود.

آپاندیس چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای اینکه آپاندیس را تشخیص دهند، از راه های زیادی کمک می‌گیرند و علائم را به دقت بررسی می‌کنند.
معاینات فیزیکی:
در این روش تشخیصی در ناحیه مورد نظر، فشار آهسته و ملایمی را به وجود می‌آورد که اگر این احساس درد بیشتر شود، نمایانگر التهابات این ناحیه می‌باشد. همچنین با کمک دست و لمس کردن به دنبال نواحی سفت شده در عضلات شکم می‌گردند.
آزمایش خون:
با استفاده از آزمایش خون به تعداد گلبول های سفید در بدن پی می‌برند که از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند و اگر عفونتی وجود داشته باشد، کاملا مشخص می‌کنند.
آزمایش ادرار:
این آزمایش برای تشخیص درست بکار برده می‌شود که به طور دقیق نشان داده شود این درد و سفتی به دلیل سنگ کلیه نباشد و به یقین عامل آپاندیسیت داشته باشد.
تصویربرداری:
این روش یکی از گزینه های دقیق است که مورد استفاده قرار می‌گیرد. سونوگرافی های شکمی و تصویربرداری های مغناطیسی در این دسته تست قرار دارند.

درد آپاندیس چه احساسی برای فرد دارد؟

همانطور که می‌دانید یکی از نشانه های آپاندیسیت همان درد ناگهانی است که با شدت زیادی شروع می‌شود. این درد معمولا از نواح شکمی شرع شده و به سمت پهلوی سمت راست و پایین حرکت می‌کند. معمولا افراد زیادی این درد را در ابتدا با یک گرفتگی در بدن اشتباه گرفته و سریع به پزشک مراجعه نمی‌کنند و این درد به یکباره شدت می‌یابد.

روش درمان آپاندیس

آپاندیس معمولا با جراحی برداشته و از بدن حذف می‌شود و پس از آن از آنتی بیوتیک ها برای رفع التهابات استفاده می‌کنند.

جراحی آپاندیس

در این جراحی، یک برش شکمی به اندازه 5 الی 10 سانتی متر ایجاد شده و جراحی لاپاراسکوپی انجام می‌شود. با استفاده از دوربین ها محتوای داخل شکم نمایش داده شده و با استفاده از ابزار مناسب، آپاندیس را از بدن خارج می‌کنند. این روش جراحی جدید باعث شده تا زخم در بدن ایجاد نشود و دوران نقاهت راحت تری را بگذرانند. گاهی از روش های یگر جراحی نیز استفاده می‌شود که بستگی به پارگی آپاندیس یا میزان عفونت ایجاد ده دارد.

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *