یکی از بیماری های شایع در بین عموم افراد جامعه بیماری رفلاکس معده به مری است. در واقع این بیماری به معنای gerd برگشت اسید از معده به مری به صورت ناخودآگاه است. رفلاکس معده موجب می شود تا فرد دائما دچار احساس سوزش در قفسه سینه و گلوی خود باشد. این عارضه که یکی از مشکلات معده است در اصطلاح عامیانه به ترش کردن نیز معروف است. بازگشت اسید معده می تواند اتفاقی آزاردهنده و ناخوشاند باشد؛ و معمولا با درد و سوزش زیادی نیز همراه است .
- آیا رفلاکس معده قابل درمان است؟
- رفلاکس معده چه زمانی خطرناک است؟
تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید، تا از تمام آنچه باید درباره ی رفلاکس معده بدانید، آگاه شوید.
این مشکل که بعد از خوردن غذا و یا در ساعت هایی قبل از خواب به سراغ فرد می آید .زمانی که دریچه اسفنکتر مابین مری و معده به درستی عمل نکند ، اسید معده به مری باز می گردد و سبب به وجود آمدن ریفلاکس معده می شود .
اشخاصی که چاق می باشند نسبت به سایر اشخاص بیشتر در معرض قرار گرفتن ریفلاکس معده می باشند ، اگر اشخاص شیوه رفتارهای غذایی و تغذیه خود را تصیح نمایند مشکل ریفلاکس معده به طور کامل از بین می رود .
توجه به این نکته الزامی است که همان گونه که به آسانی این بیماری قابل درمان است اگر مراقبت های لازم انجام نشود این بیماری زمینه بروز بسیاری از بیماری های خطرناک را فراهم می کند ، به عنوان مثال سهل انگاری در خصوص مراقبت های بیماری ریفلاکس معده سبب بروز بیماری سرطان می شود . مراجعه به متخصص گوارش در چنین شرایطی برای فرد الزامی است و باید فورا بیماری را تشخیص و درمان نماید .
علت ابتلا به رفلاکس معده
زمانی که معده رفلاکس می شود درواقع اسید معده به مری باز می گردد، این بازگشت اسیدی در معده می تواند به مری صدمه وارد کند و مشکلاتی در بلع برای فرد ایجاد نماید .در بسیاری از موارد که این بیماری جدی گرفته نمی شود و رفلاکس فرد را درگیر سرفه های شدید و خشونت صوت می کند ، و همواره با احساس تلخی در دهان همراه می گردد ، البته اگر این مشکل شیوع پیدا کند و بیماری تشدید شود رفلاکس سبب پدید آمدن سلولهای ناهنجاری می شود که می تواند زمینه ساز ابتلا به سرطان مری شود .
دقت داشته باشید که سوزش تنها علامت رفلاکس نیست و این بیماری می تواند بدون سوزش معده همراه باشد و در واقع جزو بیماری های خاموش خواهد بود.
علل بروز رفلاکس معده
زیاده روی در مصرف غذا می تواند عاملی برای بروز رفلاکس و سوزش معده شود ، و البته اگر بعد از خوردن غذا فورا بخوابید این مشکل به سراغ شما می آید.
دلایل اصلی برای بروز رفلاکس در معده شامل موارد زیر می شود:
- عدم عملکرد صحیح اسفنکتر تحتانی مری
زمانی که اسفنکتر تحتانی معده دچار عملکرد غیر طبیعی ناشی از شل شدن شود این مشکل بروز می نماید ، در واقع این مشکل باعث نشت و راهیابی مواد اسیدی معده به مری می شود.
- عدم عملکرد صحیح عضلات معده: گاه اوقات با انقباضات کند معده و به تاخیر افتادن تخلیه محتویات معده به درون روده ها این مشکل پدید خواهد آمد.
- اگر حرکات دودی شکل معده دچار خلل و اشکال شوند رفلاکس رخ می دهد .
- مبتلایان به بیماری آسم و نیز مصرف کنندگان داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن
- مشکلات ارثی در ابتلا به این بیماری
- مصرف برخی از غذاها که می تواند عامل رفلاکس یا تشدید کننده ی آن محسوب شود:
- مصرف الکل
- مصرف چای
- نوشیدن قهوه
- نوشیدن نوشابه های گازدار
- نوشیدنی های حاوی کافئین-شکلات
- خوردن مرکبات(نارنگی، پرتغال، گریپ فروت)
- مصرف گوجه فرنگی، رب و سس گوجه فرنگی
- مصرف زیاد غذاهای تند و ادویه دار
- خوردن غذاهای پرچرب و سرخ شده
به یاد داشته باشید که نوشیدن الکل و نوشیدنی های کافئین دار (قهوه و چای) باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری می شود.
البته مصرف سیگار نیز می تواند در بروز رفلاکس تاثیر گذار باشد ، همچنین بارداری مخصوصا در ماه های آخر با فشاری که به معده وارد می کند عاملی برای رفلاکس است ، چاقی نیز در بسیاری از موارد یک فاکتور مهم برای این بیماری است.
درصورت بروز مشکلات درد و سوزش سر معده به متخصص گوارش مراجعه کنید و مشکلات احتمالی را بررسی نمایید .
علائم رفلاکس معده در افراد
رایج ترین علائم رفلاکس معده، موارد زیر هستند که البته ممکن است همه افراد مبتلا به رفلاکس، تمام این موارد را تجربه نکنند.
- نفخ
- سکسکه
- آروغ زدن
- استفراغ خونی
- دفع خون
- مدفوع سیاه رنگ
- کاهش وزن بدون دلیل
- خس خس سینه
- سرفه های خشک
- درد گوش
- سرفه های آزار دهنده
علائم رفلاکس معده به مری در کودکان و نوزادان
تشخیص بیماری رفلاکس معده به مری در کودکان سخت تر خواهد بود و در مواردی نشانه هایی شبیه به بزرگسالان خواهد داشت. استفراغ، سرفه، گریه های مکرر، کاهش اشتها و وزن، مشکلات تنفسی و … می باشد . لازم به ذکر است، این بیماری در کودکان بالای یک سال اتفاق می افتد .
نقش برنامه غذایی در رفلاکس معده
داشتن یک برنامه ی غذایی مناسب می تواند از بروز رفلاکس معده پیشگیری کند. معمولا برای درمان آن از رژیم های غذایی مناسب استفاده می کنند و در صورتی که پاسخگو نبود با داروهایی تلاش می کنند تا اسید معده را خنثی سازند.در میان راه های درمانی نوعی جراحی هم وجود دارد که البته به عنوان آخرین راه در نظر گرفته می شود. این شیوه از جراحی به تقویت دریچه ی کاردیا می پردازد و باعث می شود تا اسید معده به مری باز نگردد.
تغییر صدا در اثر رفلاکس معده
رفلاکس معده یکی از معضلات شایعی است که اکثر افراد برای مدت زمان کوتاهی حداقل یک بار هم که شده آن را تجربه کرده اند اما گاهی با مداوم شدن این موضوع و تجربه های طولانی مدت تار ها و حنجره صوتی را مورد اختلال و نقص واقع میکند. یکی از حالت های رفلاکسی که بیشتر از انواع دیگر رخ میدهد در واقع رفلاکس حنجره ای-حلقی میباشد که در این نوع محتویات درون معده به عقب و سمت حلق برمیگردد. همانطور که میدانید این ترشحات در واقع حالتی اسیدی داشته و در هر جایی از بدن به جز درون بافت معده یا روده باشد، آن ناحیه را مورد آزار و آسیب قرار میدهد. گاهی در اثر این رفلاکس ها به تار های صوتی نیز صدمه وارد شده که به آن لارنژیت رفلاکس میگویند.
تشخیص بیماری رفلاکس معده به مری
روش های تشخیص بیماری رفلاکس معده به مری چند روش می باشد . در ابتدا گرفتن شرح حال از بیمار بسیار کمک خواهندبود، سپس ارزیابی، پی اچ سنج و آندوسکوپی به منظور تشخیص صورت خواهد گرفت .
درمان بیماری رفلاکس معده به مری
درمان با توجه به وضعیت بیمار متفاوت می باشد. بهترین و ابتدایی ترین درمان رفلاکس معده اصلاح سبک زندگی است. با تغییر سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی سالم و مناسب می توانید به درمان بیماری کمک بسزایی نمایید .
در برخی از موارد با توجه به شدت بیماری مصرف داروهای آنتی رفلاکس به منظور درمان بسیار موثر خواهد بود . اما در صورتی که فرد با مصرف داروها بهبود نیابد بهترین گزینه در این زمان انجام جراحی آنتی رفلاکس می باشد .
سلام من 24 سالمه مشکل رفلاکس معده دارم پیش خیلی از دکترا رفتم و قرص های زیادی خوردم که هیچ تاثیری نداشت من فقط صبح مشکل رفلاکس دارم و معده هم اصلا ترش نمیکنه درد معده هم اصلا ندارم. خواستم بپرسم علت بروز این حالت در صبح ها چه چیزی می تونه باشه ؟ ممنون
سلام آقای دکتر رفلاکس معده در نوزادان خطرناکه و باید برای درمان چه کار کرد ؟
سلام شب ها رفلاکس معده دارم و در حین رفلاکس هم سینه ام درد می کنه چه کار باید بکنم دکتر خواهشا جواب بدید خسته شدم از این وضعیت . مرسی
سلام من مشکل رفلاکس شدید دارم که اگر روزی قرص ازونیوم ۴۰ میلی نخورم تمام محتویات معده و اسید زیاد داخل مری به صورت جوشان بالا و پایین میره و شکنجه شدیدی تحمل میکنم در عوارض این قرص شکستگی مچ پا و ستون فقرات هم هست خواهشا راهنمایی کنید چطور میتونم این مشکل رو درمان کنم ودیگه نیازی به مصرف قرص ازونیوم نباشه ممنون میشم راهنمایی کنید