بسیاری از بیماران مبتلا به مشکل رفلاکس یا برگشت اسید معده، این سوال را مطرح می کنند؛ که آیا یک درمان صد در صد برای رفلاکس معده وجود دارد؟ چگونه می توان برای همیشه از این بیماری طاقت فرسا راحت شد؟
امروزه برای درمان رفلاکس معده روش ها و راهکارهای متعددی وجود دارد، که هرکدام به نوبه ی خود درجاتی از اثر بخشی را دارا هستند. با اینحال درمان صد در صد رفلاکس معده در وهله اول، نیاز به تشخیص دقیق علت بیماری توسط فوق تخصص گوارش و سپس انتخاب بهترین روش درمان با توجه به وضعیت بیمار و شدت بیماری او است.
پیش از این در رابطه با بیماری رفلاکس معده و علائم آن مطالبی را ارائه نموده ایم ، رفلاکس معده با توجه به تشخیص به هنگام، قابل درمان خواهد بود از این رو مراجعه به متخصص گوارش می تواند به شما کمک بزرگی بنماید .
درمان رفلاکس معده چگونه انجام می شود؟
علامت اصلی رفلاکس معده یا ترش کردن، برگشت اسید معده به مری است. رفلاکس اسید می تواند باعث احساس سوزش آزاردهنده ای در قفسه سینه شود که می تواند تا قسمت هایی از گلو ادامه پیدا کند. این عارضه با عنوان سوزش سر دل نیز مطرح می شود. اگر رفلاکس اسید معده دارید، ممکن است طعم ترش یا تلخی را در انتهای دهانتان احساس کنید. همچنین رفلاکس معده ممکن است باعث برگشت غذا یا مایعات از معده به داخل دهان شود.
برای کنترل علائم و درمان رفلاکس معده، روش های متعددی در دسترس است؛ اما معمولا در مراحل اببتدایی بیماری و در صورتیکه وضعیت بیمار چندان وخیم نباشد، درمان با اصلاح سبک زندگی و رعایت بعضی موارد خاص آغاز می شود. در موارد شدیدتر نیز، در کنار روش های دیگر درمان رفلاکس معده، ایجاد تغییر در سبک زندگی، همچنان ضرورت دارد.
به طور کلی روش هایی که برای درمان رفلاکس معده موثر و کاربردی هستند، عبارت اند از:
- تغییر و اصلاح سبک زندگی
- دارو درمانی
رفلاکس معده را کاهش دهید!
درمان رفلاکس معده با اصلاح سبک زندگی
رعایت این نکات و دستور العمل ها علاوه بر اینکه به درمان رفلاکس معده کمک می کند، در پیشگیری از ابتلا به رفلاکس معده نیز نقش بسزایی دارد.
- برای حفظ وزن متناسب و استاندارد خود تلاش کنید
- از استعمال دخانیات پرهیز کنید
- وعده های غذایی سنگین در عصر یا شب نخورید
- بلافاصله بعد از غذا خوردن دراز نکشید
- هنگام خواب سر خود را در فاصله و ارتفاع مناسبی از بدن قرار دهید.
درمان رفلاکس معده با دارو
داروهایی که برای تسکین علائم و درمان رفلاکس معده توسط پزشک توصیه می شوند، در گروه داروهای OTC یا داروهای بدون نیاز به نسخه قرار دارند. اما با این حال، همچنان احتمال بروز عوارض جانبی و یا تداخلاات دارویی این دارو ها با سایر داروهایی که مصرف می کنید، وجود دارد. بنابراین از مصرف خودسرانه این داروها، بدون نسخه پزشک مصرف اکیدا خودداری کنید.
آنتی اسید ها (دارو های خنثی کننده اسید معده)
آنتی اسیدهایی که اسید معده را خنثی می کنند. آنتی اسیدهای حاوی کربنات کلسیم هستند که ممکن است تسکین سریعی ایجاد کنند. اما آنتی اسیدها به تنهایی، مری ملتهب آسیب دیده توسط اسید معده را درمان نمی کنند. استفاده بیش از حد از برخی آنتی اسیدها می تواند عوارض جانبی مانند اسهال یا گاهی اوقات مشکلات کلیوی ایجاد کند.
داروهای کاهش تولید اسید معده
این داروها – معروف به مسدود کننده های هیستامین (H-2) – شامل سایمتیدین (Tagamet HB)، فاموتیدین (Pepcid AC) و نیزاتیدین (Axid AR) هستند. مسدود کننده های H-2 به سرعت آنتی اسیدها عمل نمی کنند، اما تسکین طولانی تری دارند و ممکن است تولید اسید از معده را تا 12 ساعت کاهش دهند. نسخه های قوی تر با نسخه پزشک قابل دریافت هستند.
داروهای مهار کننده پمپ پروتون
داروهایی که تولید اسید را مسدود می کنند و مری را التیام می بخشند. این داروها – که به عنوان مهارکنندههای پمپ پروتون شناخته میشوند – مسدود کنندههای اسید قویتر از مسدودکنندههای H-2 هستند و به بافت آسیب دیده مری زمان میدهند تا بهبود یابد. مهارکنندههای پمپ پروتون بدون نسخه شامل لانسوپرازول (Prevacid 24 HR)، امپرازول (Prilosec OTC) و اسموپرازول (Nexium 24 HR) هستند.
داروهایی که نیاز به نسخه دارند
درمان های تجویزی قوی برای درمان صد در صد رفلاکس معده عبارتند از:
مهارکننده های قوی پمپ پروتون
این دارو ها عبارتند از: اسموپرازول (Nexium)، لانسوپرازول (Prevacid)، امپرازول (Prilosec)، پانتوپرازول (Protonix)، رابپرازول (Aciphex) و دکسلانسوپرازول (Dexilant) هستند. اگرچه این داروها به طور کلی به خوبی هضم و جذب می شوند، اما ممکن است باعث اسهال، سردرد، حالت تهوع یا در موارد نادر سطوح پایین ویتامین B-12 یا منیزیم شوند.
مسدود کننده های H-2 قوی
شامل فاموتیدین و نیزاتیدین هستند. عوارض جانبی این داروها عموماً خفیف بوده و به خوبی قابل تحمل است.
توصیه هایی برای پیشگیری از رفلاکس معده
- پرخوری نکنید ، پرخوری فشار بسیار بالایی جهت ترشح اسید به معده وارد می کند
- به سرعت غذا نخورید و تغذیه را به صورت کامل انجام دهید و از خوردن غذا همراه با استرس جلوگیری نمایید.
- از مصرف غذاهای بسیار چرب و ترش جلوگیری نمایید.
- غذاهای ادویه دارد مثل سیب زمینی سرخ کرده با سس های تند و فلفلی نخورید
- پرهیز از مصرف غذاهای حاوی ادویه زیاد و سیر و پیاز فراوان وحاوی مواد نگهدارنده، نظیر سوسیس و کالباس و سایر آنچه که به Fast food معروف هستند (ساندویچ و پیتزا و…)
- پرهیز از مصرف انواع سس های چرب
- رعایت مصرف مرکبات ترش (مثل پرتقال و نارنگی ترش و کیوی)
- پرهیز از مصرف کافئین زیاد (مانند شکلات ها و قهوه )
- پرهیز از مصرف بیش از اندازه چای جوشیده و دم نکشیده
- خوردن نان هایی که خمیر آنها به خوبی نمی پزد مثل نان باگت، نان سفید و نان بربری
- جلوگیری از افزایش وزن زیاد
- پرهیز از پوشیدن گن و لباس های تنگ برای مدت های طولانی
- جلوگیری از خوابیدن تا یک ساعت بعد از صرف غذا
- پرهیز از مصرف سیگار و دخانیات
- جلوگیری از مصرف الکل و خوردن نوشابه های گازدار
- دوری از استرس و فشار روانی بالا
- مراجعه به متخصص گوارش و بیماری های گوارشی و درمان به موقع مشکلات ظاهرا ساده مثل ترش کردن های گاه گاهی
لازم به ذکر است که رعایت برخی موارد و اصلاح عادت های تغذیه ای، روش زندگی مناسب و کاهش استرس در کاهش رفلاکس تاثیر گذار است ، اگر با این روشها در مدت کوتاه علایم بهبود چشمگیر نیابند بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
متخصص و پزشک مربوطه با معاینه ی دقیق از بیمار و نسبت به علایم بررسی های لازم را انجام داده و درمان های موثر را آغاز خواهد کرد.
درمان قطعی رفلاکس معده
با توجه به اهمیت این بیماری داروهای بسیار موثری برای رفلاکس ارائه شده است،از مهم ترین داروهایی که برای درمان رفلاکس های معده مورد استفاده قرار می گیرد، همانطور که بیان شد، داروی امپرازول و هم خانواده های این دارو مانند : پانتوپرازول، رابیپرازول و لانسوپرازول برای درمان های ابتدایی موثر واقع می شوند و البته تشخیص میزان و مقدار مصرف و نوع داروی مربوطه به عهده ی متخصص بوده و بیماران باید از خود درمانی ها به شدت خودداری نمایند. خوردن قرص و داروهای لازم برای رفلاکس معده می تواند حساسیت معده را افزایش داده و شدت بیماری شما را زیاد تر کنند از این رو از هرگونه اقدام خودسرانه جلوگیری به عمل آورید .
داروهایی نظیر فاموتیدین نیز می توانند در برخی موارد موثر باشند. ولی داروهای کاهنده اسید قوی تر و جدیدتری نیز در دسترس میباشند که به مراتب موثر تر بوده و میتوان از آنها بدون عوارض قابل توجه با نظر پزشک گوارش استفاده نمود.
در بیمارانی که بهبودی صورت می پذیرد ولی علی رغم اتمام دوره درمان، با قطع مصرف دارو ها علایم مجددا آغاز می شوند، جراحی درمان رفلاکس معده انجام می پذیرد .
درمان به روش جراحی به کمک لاپاراسکوپیک خواهد بود که می تواند به طور کامل و یا با میزان قابل توجهی از پاسخ درمانی همراه باشد .
سلام من 19 سالمه یکسال و نیمه رفلاکس شدید معده دارم پارسال آزمایش هلیکو باکتری دادم و منفی بود
یه مدت اموزول 40 خوردم بهتر شدم ولی بعد دکتر گفت بهتره مصرفش رو قطع کنی و ازونیوم 20 بخوری
تقریبا یکساله ازونیوم ۲۰ میخورم گاهی اوقات روزی دوتا و حالم بهتر بود ولی الآن دو سه هفتهس (بعد از خوردن یکم چیپس 🤦♀️) بدجور بهم ریخته با هیچ دارویی هم اوکی نمیشه حتی اموزول ۴۰ هم باعث بهتر شدنش نمیشه فاموتیدین و دایمکت 40 هم مصرف میکنم اما فایدهای نداره
پیشنهاد میدید چیکار کنم؟
به خدا دروغ نمیگم من دچار رفلاکس مزمن و شدید شده بودم هر دکتری متخصصی بگوید رفتم هر داروی شیمیایی و گیاهی که بگویید مصرف کردم بیماریم بدتر شد بهتر نشدم تا اینکه یک حدیثی را اتفاقی پیدا کردم به این مضمون بود که اگر مردم می دانستند در چیست تمام امراض خود را (( فقط )) با سیب درمان می کردند من وقتی سیب می خوردم کمی رفلاکسم بهتر می شد بنابراین از آن حدیث الهام گرفته رژیم سیب به مدت سه شبانروز به این صورت گرفتم که صبح و ظهر و شب یک شکم سیر فقط سیب رنده شده خوردم حتی آب نخوردم بعد از سه شبانروز دیگر طاقت نیاوردم و خوردن غدا و آب را شروع کردم با کمال تعجب تا روزهای زیادی خوب بودم و دچار رفلاکس نشدم البته بعد از چند سال بعلت ناپرهیزی مجدد دچار آن بیماری شدم اینبار تا یک هفته توانستم به سختی این رژیم را ادامه دهم از آن زمان به بعد دیگر دچار آن بیماری نشدم ضمنا من علاوه بر آن بیماری دچاریبوست و دل درد و نفخ نیز بودم وقتی که شیرینی خامه ای می خوردم دچار تهوع و استفراغ می شدم چون خیلی معده داغون بود حالا به لطف رژیم فقط سیب کاملا درمان شدم البته برای گرفتن این رژیم نیاز به اراده فولادی هست چون آدم خیلی گرسنه می شود که من هر وقت خیلی گرسنه می شدم علاوه بر آن سه وعده سیب می خوردم تا شدت گرسنگی کمتر شود البته در جایی خوانده بودم که شخصی سرطان داشته و دکترها جوابش کردند اما چند ماه رژیم سیب گرفته خوب شده معلوم نیست در سیب چه چیزی دارد که در آن حدیث آمد اگر مردم می دانستند در سیب چیست تمام امراض خود را فقط با سیب درمان می کردند