در واقع می توان دلیل اصلی ایجاد زخم معده را تولید بیش از حد اسید معده دانست که باعث تجزیه شدن پوشش داخلی معده یا قسمت بالایی روده خواهد شد. زخم معده معمولاً در بزرگسالان رایج می باشد اما این بیماری در بعضی کودکان نیز دیده خواهد شد. به طور کلی دلیل اصلی زخم معده در کودکان به دلیل مصرف سیگار توسط والدین یا سابقه زخم معده در آن ها می باشد.
دلایل ایجاد زخم معده در کودکان چیست؟
زخم معده دلایل مختلفی دارد که اصلی ترین این موارد استفاده از داروهای غیر استروئیدی یا عفونت هلیکوباکتر پیلوری می باشد. البته مصرف بعضی از غذاها یا وجود استرس می تواند باعث تشدید زخم معده شود.
همانطور که گفته شد بسیاری از متخصصان و محققان معتقد هستند که دلیل اصلی زخم معده در بزرگسالان عفونت هلیکوباکتر پیلوری می باشد. اما در این میان بعضی از پژوهشگران این موضوع را برای زخم معده کودکان رد کرده اند. همچنین پژوهشگران زخم معده و زخم اثنی عشر را از یکدیگر جدا می دانند.
در این میان بعضی از محققان تشخیص داده اند که ممکن است شرایط پزشکی در وضعیت کودک تاثیر گذاشته و باعث ایجاد زخم معده در آن ها شود. مثلاً زمانی که کودک دچار سوختگی می شود استرس ناشی از این مشکل ایجاد زخم معده می گردد همچنین بروز زخم معده برای نوزادان به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد خواهد شد. معمولا در کودکانی که از نظر جسمی و روحی در سلامت کامل هستند بروز زخم معده نادر است.
مصرف بعضی از داروهای غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یکی از مهم ترین دلایل بروز خونریزی معده و مشکلات گوارشی در کودکان می باشد. بنابراین برای جلوگیری از ایجاد زخم معده در کودکان از جایگزین های مناسبی برای این داروها استفاده کنید که استامینوفن یکی از بهترین دارو ها می باشد.
زخم معده در کودکان چه نشانه هایی دارد؟
• زخم معده در کودکان یک مشکل بسیار نادر است و معمولاً کودکان سالم به این مشکل مبتلا نخواهند شد. اما اگر هر یک از نشانه های زیر را در فرزند دلبندتان مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه نمایید:
• اولین و شایع ترین نشانه زخم معده در کودکان احساس سوزش و درد در ناحیه ناحیه شکم می باشد که معمولاً بین جناغ سینه و ناف ایجاد می شود.
• همچنین حالت تهوع و استفراغ نیز از نشانه های این بیماری به شمار می رود.
• از جمله موارد دیگری که باید به آن توجه داشته باشید کاهش وزن و بی اشتهایی شدید در کودکان می باشد.
• بروز مشکلات تغذیه ایی، سکسکه کردن یا آروغ زدن نیز از علائم و نشانه های بیماری است.
• همچنین وجود خون در مدفوع یا استفراغ کودک که معمولاً به رنگ تیره و سیاه است می تواند نشانه زخم معده باشد.
انواع مختلف زخم معده در کودکان:
زخم معده نیز مانند بیماری های دیگر انواع مختلفی دارد که در افراد به شکل های گوناگون بروز می کند به طور کلی می توان گفت انواع زخم معده عبارت است از:
• زخم اثنی عشری:
یکی از شایع ترین انواع زخم معده در کودکان و بزرگسالان می باشد که در نزدیکی اثنی عشر ایجاد می شود و دلیل آن از بین رفتن بافت و پوشش این ناحیه به دلیل اسید معده می باشد.
• زخم معده:
این مشکل نیز در بسیاری از افراد وجود دارد و معمولاً پوشش داخلی معده در قسمت بالایی آن یعنی قسمتی که انحنای معده قرار دارد ایجاد می شود.
• زخم معده استرسی:
معمولا زمانی که کودک دچار بیماری های سخت یا سوختگی و ضربه های شدید در معده شده باشد ایجاد می گردد. و ممکن است در قسمت اثنی عشر یا معده بروز کند.
• زخم معده حاشیه ای:
این جراحی به طور کلی در افرادی که جراحی شکم داشته اند دیده می شود و پس از پایان جراحی در قسمتی که روده به معده وصل می گردد ایجاد خواهد شد.
راه تشخیص زخم معده در کودکان:
طریق تشخیص زخم معده در کودکان معمولاً در دو روش متفاوت مکمل یکدیگر استفاده می شود که رادیوگرافی با باریوم و آندوسکوپی فوقانی می باشد.
• آندوسکوپی:
در روش آندوسکوپی معمولاً پزشکی از یک رشته آندوسکوپ استفاده می کند و با کمک آن می تواند قسمت های مختلف مری و معده را بررسی کند. همچنین برای بررسی ناحیه اثنی عشر نیز مناسب می باشد.
• رادیوگرافی با باریوم:
این روش نسبت به روش اندوسکوپی کم تهاجمی تر می باشد و برای انجام این کار مایعی که دارای باریوم شیمیایی است و به رنگ سفید مانند گچ می باشد نوشیده خواهد شد. باریوم موجود در این روش باعث می شود که دیواره معده پوشانده شود و پزشک بتواند با استفاده از دستگاه های رادیوگرافی داخل معده را مشاهده کند. زخم ها، خوردگی ها و اختلالات ایجاد شده را به خوبی مشخص کند. می توان گفت روش رادیوگرافی با باریوم به دلیل راحتی برای تشخیص و درمان زخم معده در کودکان مناسب تر می باشد.
درمان زخم معده در کودکان:
برای بهبود زخم معده در کودکان ابتدا باید منشاء و دلیل این مشکل مشخص شود. ولی معمولاً پزشک در ابتدای درمان داروهایی که باعث کاهش اسید معده می شوند را تجویز می کند و به طور کلی می توان گفت راه های درمانی این بیماری عبارت است از:
استفاده از داروهای آنتی بیوتیک:
در زمانی که زخم معده به دلیل هلیکوباکتر پیلوری ایجاد شده باشد معمولاً پزشکان برای از بین بردن باکتری ها ترکیبی از چند آنتی بیوتیک را تجویز می نماید که دوره درمان آن حدود ۲ تا ۳ هفته می باشد.
استفاده از داروهای آنتی اسید:
افزایش اسید معده یکی از اصلی ترین دلایل بروز زخم معده در کودکان می باشد که باعث میشود ph معده بیشتر از قبل شده و در نهایت بروز بیماری را به دنبال دارد. بنابراین بهتر است در این زمان به پزشک مراجعه کرده و در صورت نیاز از داروهای آنتی اسید برای کاهش اسید معده ۱۰ استفاده شود.
استفاده از داروهای سرکوب کننده اسید:
نوع دیگر از داروها باعث کاهش اسید معده می شوند که به مهار کننده های گیرنده های هیستامینی نوع ۲ یا مهار کننده های پمپ پروتون شناخته می شوند. این داروها باعث تسریع رونده در مان می گردند.
انجام جراحی:
انجام جراحی برای درمان زخم معده بسیار کم صورت می گیرد و این مورد در زمانی که بیماری پیشرفت زیادی داشته باشد و نتوانند با دارو آن را درمان کنند از این روش استفاده می شود.
۰ دیدگاه