دکتر امیر طاهری » مقالات عمومی » تغذیه و بیماری های گوارشی
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

تغذیه و بیماری های گوارشی

تغذیه و بیماری های گوارشی

دستگاه گوارش یکی از بخش های مهم بدن است که در هضم، جذب، سوخت و ساز غذا دخالت دارد. مجرای گوارشی در مجموعه ای که حاوی شیره های گوارشی ترشح هومورن های مختلف از اعضای بدن شامل کیسه صفرا، لوزالمعده و پانکراس می باشد، قرار دارد. این مجموعه در یک نظام مشخص عمل هضم و جذب غذا را عهده دار است. اختلال عملکرد دستگاه گوارش بر وضعیت تغذیه فرد تاثیر بسزایی دارد. اختلالات فیزیکی نظیر اشکال در جویدن، اشکال در بلع مانند سرطان مری یا اختلالات عصبی یا عصبی- عضلانی می تواند هضم غذا را با مشکل روبه رو کند.

رژیم غذایی در بیماری التهاب مری

برای این بیماران از یک رژیم غذایی نرم و مایع در حجم کم و وعده های متفاوت استفاده می شود. برای این بیماران نباید شربت های غلیظ ، غذاهای پرچرب و سرخ کرده تجویز کرد. آب مرکبات، گوجه فرنگی، شکلات، کافئین، ادویه ها شامل فلفل، خردل، مصرف الکل، کشیدن سیگار و مصرف نعناع غیرمجاز است.

دکتر امیر طاهری، فوق تخصص گوارش با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد . می توانید برای دریافت اطلاعات در این خصوص از فوق تخصص گوارش با شماره های 34 60 22 22 – 22889677 تماس حاصل نمایید . همچنین می توانید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

 

رژیم غذایی در سوء هاضمه

یکی از اختلالات گوارشی سوءهاضمه است که در دستگاه گوارشی فوقانی بروز می کند و نشانه هایی مانند دردهای مبهم شکمی، نفخ شدید شکم، تهوع، رفلاکس و با آروغ زدن همراه است. از عوامل موثر در سوءهاضمه می توان به استرس، اضطراب و سبک زندگی اشاره کرد. مصرف زیاد مواد غذایی، مصرف بالای چربی، قند، کافئین، ادویه جات و الکل از مواردی است که باید اصلاح شود . جهت درمان سوهاضمه غذا باید آهسته مصرف شود و کاملا جویده شود و به همراه غذا آب مصرف نشود.

رژیم غذایی در رفلاکس معده

بیماران معمولا به دلیل بازگشت محتویات معده به مری از ناراحتی سوزش سر دل شکایت می کنند. برای درمان این عارضه از آنتی اسیدها برای خنثی کردن اسید معده استفاده می شود. برای این بیماران اغلب توصیه می شود از غذاهایی با حجم کم در وعده های متعدد استفاده شود.  پس از صرف غذا برای دو تا سه ساعت به حالت درازکشیده قرار گرفته و از لباس هایی که معده را تحت فشار قرار می دهند پرهیز شود. مصرف مواد غذایی که مخاط معده را تحریک می کند نظیر آب پرتقال یا آب گوجه فرنگی در این بیماران مجاز نیست.

رژیم غذایی در التهاب معده و اثنی عشر

گاستریت حاد یا مزمن، التهاب دیواره معده است که با درد شکم تهوع و استفراغ همراه می باشد. این بیماری می تواند به دلیل آلودگی غذا، پرخوری مصرف الکل یا آلودگی های باکتریایی یا ویروسی ظاهر شوند. ضایعات ایجاد شده در مخاط معده یا روده را اصطلاحا زخم می نامند. مکان زخم مشخص کننده نام آن است. برای مثال اگر زخم در معده باشد به آن زخم معده و اگر در دوازده ایجاد شود زخم دوازدهه یا زخم اثنی عشر گفته می شود. معمولا افراد مبتلا به این بیماری ها کسانی هستند که به طور طبیعی عصبی و از نظر اجتماعی بسیار فعال و حساس هستند.

تفذیه و بیماری های گوارشی

تفذیه و بیماری های گوارشی

رژیم غذایی بیماران مبتلا به زخم پپتیک

بیمار در مراحل بهبود زخم و ضایعات به پروتئین بیشتری احتیاج دارد که باید به وسیله شیر یا تخم مرغ و پنیرهای ساده تامین گردد. از گوشت های ترد و با هضم آسان نیز می توان هرچه زودتر در برنامه غذایی بیمار استفاده نمود. اتلاف پروتئین همراه با هر نوع زخم وجود دارد و برای ترمیم آن، پروتئین مورد نیاز است.

پیشگیری از ابتلا به بیماری های گوارشی

  • تغییر سبک زندگی
  • برگرداندن آرامش به زندگی
  • رعایت رژیم غذایی مناسب که شامل تعادل، تنوع و کیفیت مواد غذایی مصرفی
  • کاهش مصرف غذاهای نیمه آماده
  • داشتن برنامه غذایی مرتب و عدم جا افتادن و دیر یا زود شدن وعده ها غذایی
  • مراجعه به پزشک در صورت مشاهده هر گونه علائم هرچند جزئی

 

با تشکر مدیریت سایت دکتر امیر طاهری فوق تخصص گوارش، کبد و مجاری صفراوی

 

 

مقالات مرتبط با این مطلب:

سوء هاضمه

زخم روده و زخم معده

التهاب معده

علائم زخم معده

 

 

 

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × یک =