دکتر امیر طاهری » متفرقه » بیماری هپاتیت چیست؟
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

بیماری هپاتیت چیست؟

واژه هپاتیت یک واژه یونانی است و به معنای وجود التهاب در کبد می باشد، یعنی هر عاملی که باعث ایجاد آزردگی در کبد باشد و  ایجاد  التهاب در کبد کند هپاتیت نام دارد.

کبد یک ارگان حیاتی بدن است. بسیاری از فعالیت هایی که در بدن انجام می شود به کبد وابسته است مانند ساخت پروتئین ها سم زدایی ها و… . اینها فقط جزیی از فعالیت های کبد است. عوامل مختلفی می تواند در کبد التهاب ایجاد کند بنابراین هپاتیت یک واژه کلی است.

یکی از عوامل ایجاد التهاب در کبد و هپاتیت ویروسی هستند یعنی چند نوع ویروس که ایجاد این بیماری را در کبد می کنند شامل هپاتیت های B ،A وC است.

عوامل ایجاد هپاتیت

  • خوردن بیش از حد مشروبات که باعث ایجاد هپاتیت ناشی از الکل در بدن می شود
  • برخی بیماری هایی که برعلیه سیستم ایمنی افراد در بدن ایجاد می شود که هپاتیت خود ایمن نام دارد
  • چاقی و کبد چرب
  • مصرف برخی داروها

دکتر امیر طاهری، فوق تخصص گوارش با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد . می توانید برای دریافت اطلاعات در این خصوص از فوق تخصص گوارش با شماره های 34 60 22 22 – 22889677 تماس حاصل نمایید . همچنین می توانید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

انواع هپاتیت ها

تا به امروز هشت نوع ویروس هپاتیت شناخته شده است که بر اساس حروف الفبای انگلیسی نام گذاری شده اند. از هپاتیت A تا H که مهم ترین آنها هپاتیت A ،B وC هستند که شیوع و اهمیت بیشتری دارند. هپاتیت A از نظر راه های انتقال با بقیه کمی متفاوت تر است. به دلیل عدم رعایت بهداشت فردی و از مدفوع فرد آلوده و از راه آب و غذای آلوده این بیماری منتقل می شود. 85 تا 90 درصد افرادی که این نوع هپاتیت را می گیرند خود به خود درمان می شوند و افراد متوجه وجود بیماری نمی شوند و این بیماری معمولا سیر خوش خیمی دارد.

انتقال هپاتیت های B  و C  از طریق خون انجام می گیرد و بیشتر مزمن می شود.  در جهان 350 تا 450 میلیون نفر با هپاتیت B  آلوده شده اند که اکثر آنان در کشورهای آسیا و جنوب شرق آسیا زندگی می کنند. راه های انتقال از طریق خون آلوده، تزریق، استفاده از سرنگ های آلوده، تیغ اصلاح،  مسواک، تماس جنسی حفاظت نشده و همچنین از طریق مادر به جنین می باشد.

هپاتیت B ویروسی است که در تمام ترشحات بدن وجود دارد مانند بزاق، اشک، شیر مادر، خون و ترشحات تناسلی وجود دارد. در این راه ها احتمال انتقال بسیار بیشتر می باشد.

بیماری هپاتیت چیست؟

بیماری هپاتیت چیست؟

تقسیم بندی جهان به لحاظ شیوع بیماری هپاتیت B :

  • بخش هایی با شیوع بالا در کشورهای آفریقایی و شرق آسیا
  • شیوع متوسط در کشورهایی مانند اروپایی و ایران که در ایران بعد از انجام واکسیناسیون و غربالگری مادران باردار شیوع به کمتر از 2 درصد کاهش پیدا کرده است
  • کشورهایی با شیوع پایین مانند کشورهای آمریکا و استرلیا

هپاتیت C در ایران شیوعی حدود نیم درصد دارد و از نوع B شیوع کمتری دارد.  هپاتیت C  در خانم ها به دلیل رفتارهای پرخطر کمتر درصد پایینی دارد. با توجه به انجام واکسیناسیون ها هپاتیت معمولا شیوع کمتری دارد.

سنین ابتلا به هپاتیت

شیوع هپاتیت معمولا بین 17 تا 45 سالگی می باشد. با افزایش سن شیوع هپاتیت کاهش پیدا می کند. بعد از 45 سالگی و به خصوص بعد از 50 سالگی احتمال ابتلا به این بیماری رفته رفته کاهش پیدا می کند زیرا بدن می تواند این بیماری را پاک کند.

پیشگیری از هپاتیت

هپاتیت های A و B واکسن دارند اما هپاتیت C واکسن ندارد. تمام کسانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری هپاتیت C هستند باید حتما آزمایش بدهند و در صورت ابتلا از وجود بیماری خود آگاه شوند و اقدامات درمانی و حمایتی را انجام دهند. پرستاران به دلیل اینکه معمولا در محیط های آلوده قرار دارند و مسافران قبل از سفر باید مدام واکسینه شوند.

درمان هپاتیت

درمان هپاتیت دو فاز مختلف دارد. در فاز حاد درمان خاصی وجود ندارد و بیمار باید درمان های حمایتی را بگذراند. اگر بیماری مزمن شود می تواند به سیروز و نارسایی های کبد و در برخی موارد می تواند منجر به سرطان کبد شود که در این مرحله درمان های ضد ویروسی وجود دارد که بیماری به طور کامل بهبود پیدا می کند یا از سرعت پیشرفت آن جلوگیری می کند تا در نهایت فرد دچار سرطان های کبدی نشود.

مقالات مرتبط

سرطان کبد

علائم سرطان کبد

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *