آندوسکوپی
آندوسکوپی به معنای درون بینی است که به وسیله درون بین یا همان آندوسکوپ داخل بدن دیده و بررسی می شود.لوله ایی طویل ،قابل انعطاف و ناز ک است که یک دوربین بسیار ریز و یک منبع نور که در داخل بدن عضو ها دیده شود روی آن قرار دارد.حال لوله به آرامی حرکت کرده و بر روی نمایشگر دیده می شود.
لوله آندوسکوپ را می توان از دهان ،مقعد،راه مجاری ادرار و یا با به وجود آوردن شکافی د رپوست درون بدن وارد کرد.آندوسکوپی برای بیماری های مختلفی استفاده می شود و هر یک از این روش ها برای تشخیص خاصی استفاده می شود.
معمول ترین آندوسکوپی هایی که پزشکان برای تشخیص بیماری استفاده می کنند:
برونسکوپی:برای بررسی ریه و مجاری تنفسی که هوا از آنجا عبور می کند.
کولونوسکوپی:برای بررسی روده و کولون
گستروسکوپی:بررسی مری و معده
کلانژیوپانکراتوگرافی: بررسی وجود اختلال در کیسه صفرا
دیگر آندوسکوپی هایی که کمتر استفاده می شوند:
سیستوسکوپی،هیستروسکوپی،آرتروسکوپی که هر کدام به ترتیب برای بررسی مفاصل،بررسی رحم،بررسی مثانه می باشند.
آندوسکوپی کاربرد های دیگری به طور غیر مستقیم نیز دارد.در برخی موارد برای آسان کردن جراحی های لاپاروسکوپی مانند بیرون آوردن آپاندیس و کسیه صفرا از آندوسکوپی استفاده می شود و همچنین برای نمونه گرفتن از بافت ها که در آزمایشگاه ها بررسی می شوند کاربرد دارد . بهتر است بدانید EUSیا آندوسونوگرافی یک روش مفید برای داشتن عکس های دقیق تر از اندام های داخلی مـثل لوزالمعده است .
لاپاروسکوپ نوعی از آندوسکوپ است(لاپاروسکوپ یک ابزار دیداری می باشد) که متخصصان در عمل هایی که موسوم به عمل سوراخ کلید هستند ،آن را به کار می برند.در حین این عمل شکاف هایی ایجاد شده و بیمار بعد از جراحی درد ضعیف تری را نسبت به عمل باز احساس می کند و دوره ی نقاهت کمتر خواهد بود .
آندوسکوپ و تاثیر آن در جراحی های سوراخ کلید
- خارج کردن قسمتی از روده در افرادی که بیماری دیورتیکولیت یا کرون باعث آزار آنها شده و به طور کلی مشکلات گوارشی دارند و مصرف دارو در درمان آنها تاثیر چندانی نگذاشته است.
- ترمیم دیسک های بیرون زده
- هیستکتومی یا خارج کردن رحم
- بیرون آوردن اندام ها و یا قسمت هایی از آنها که به سرطان دچار شده اند.
- خارج کردن کیسه صفرا و همچنین برطرف کردن سنگ در صفرا
- خارج کردن آپاندیسی که التهاب دارد
پس در نهایت می توان گفت برای معاینه علامت های غیر عادی ایجاد شده و آسان شدن برخی عمل های جراحی استفاده می شود.حال می توانیم بررسی کنیم با بروز چه علائمی انجام آندوسکوپی پیشنهاد می شود.
با بروز چه علائمی به آندوسکوپی نیاز داریم؟
گستروسکوپی یا کولونوسکوپی که برای معاینه روده و دستگاه گوارش است با علائم زیر توصیه می شود:
- شکم درد های طولانی مدت
- اسهال مکرر
- دیده شدن خون در مدفوع
- خون بالا آوردن
- احساس حالت تهوع دراز مدت و یا استفراغ
- احساس رنج و ناراحتی در قورت دادن
- احساس درد و سوزش در قفسه سینه که ناشی از مشکلات قلبی باشد.
آرتروسکوپی با دیده شدن علائم:
- احساس دردو ناراحتی در مفاصل که افراد به درستی متوجه نمی شوند درد در چه سمت است
- خشکی مفاصل
هیستروسکوپی با دیده شدن علائم:
- واژن دچار خونریزی غیر عادی شده باشد
- به دفعات و ناخودآگاه جنین سقط شده است.
سیستوسکوپی با دیده شدن علائم:
- دیده شدن خون در ادرار
- کنترل نداشتن در دفع ادرار
درمان با آندوسکوپی چگونه است؟
همان طور که گفته شد آندوسکوپ هایی وجود دارند که در عمل های جراحی (با تغییر شکلی که در آنها به وجود آمده است) استفاده می شود.برای مثال عمل های جراحی که آندوسکوپ در آنها کاربر دارد:
- بیرون آوردن توده هایی از رحم که سرطانی نیستند و به فیبروئید معروف هستند.
- بیرون آوردن تومورهای دستگاه گوارش
- برای جلو گیری از باردار شدن و لوله های فالوپ را بستن
- بیرون آوردن سنگ در کلیه ،کیسه صفرا،مثانه
- آندوسکوپ می تواند در ناحیه هایی در درون بدن که باریک هستند و یا اینکه بسته شده اند لوله ایی به نام استنت که فلزی است را،قرار دهد.
- ترمیم زخم معده هایی که باعث خونریزی می شوند.
نحوه انجام آندوسکوپی
آندوسکوپی ها معمولا در بیمارستان ها و یا مطب خود پزشکان صورت می گیرد .افراد با توجه به بیماری ایی که دارند پیش از آندوسکوپی نباید غذا بخورند و یا چیزی بنوشند کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی باید با روده خالی انجام گیرد که مصرف ملین ها توصیه می شود.گاهی اوقات برای جلوگیری از مبتلا شدن به عفونت آنتی بیونتیک تجویز می شود و قبل از انجام آندوسکوپی باید از خوردن آسپرین ، وارفارین یا کلوپیدوگرل و رقیق کننده های خون خودداری شود تا خونریزی در انجام آندوسکوپی به حداقل برسد.
مراحل انجام آندوسکوپی
به جز انجام آرتروسکوپی ،معمولا آندوسکوپی ها به بیهوشی نیاز ندارند و بیماران دردی را احساس نمی کنند.اما برای آرامش بیشتر بیماران از بی حسی موضعی ،اسپری،قرص برای ناحیه های مورد نظر استفاده می شود.قرص ها معمولا قرص های آرام بخش بوده تا بیمار اضطراب کمتری داشته و در جریان جزییات آندوسکوپی خود کمتر قرار می گیرد.
حال پس از انجام مراحل اولیه آندوسکوپ به آرامی از راه هایی که در بالا ذکر شد وارد بدن می شود که قسمت ورود آندوسکوپ وابسته به ناحیه مورد بررسی است.اما آندوسکوپ در مواردی که جراحی سوراخ کلید انجام می شود از همان شکاف ایجاد شده در پوست وارد بدن می شود.مدت زمان انجام آندوسکوپی بستگی به معاینه پزشک و پیشرفت بیماری دارد که معمولا بین پانزده تا شصت دقیقه زمان می برد.بیماران با انجام آندوسکوپی به بستری احتیاج نداشته و گاها این عمل به طور سرپایی انجام میشود.
اقدامات بعد از آندوسکوپی
- بیمار با انجام آندوسکوپی به مدت شصت دقیقه نیاز به استراحت دارد تا اثر دارو های بی حسی از بین برود.در صورتی که بیمار از آرام بخش استفاده کرده است باید با همراه خود از بیمارستان خارج شود.
- اگر بیمار سیستوسکوپی انجام داده باشد به مدت یک روز در ادرار وی خون دیده خواهد شد که کاملا طبیعی است اما اگر این خون آلوده بودن ادامه پیدا کرد حتما پزشک باید در جریان قرار بگیرد.
- مشکلات تنفسی بعد از آندوسکوپی طبیعی است.
- احساس گلودرد
- محدودیت نداشتن در خوردن مواد غذایی
عوارض آندوسکوپی
- احتمال خونریزی در ناحیه مورد نظر
- عفونت قسمت آندوسکوپی شده
- سوءهاضمه
- اگر آرتروسکوپی و یا لاپاروسکوپی انجام شده باشد بیمار متحمل درد بیشتری می شود که از بیهوشی استفاده می کنند و درد به دلیل حساس بودن قسمت مورد نظر است.
نظرات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید مدیریت سایت دکتر طاهری تخصص بیماریهای داخلی و فوق تخصص
برخی از خدمات دکتر طاهری فوق تخصص گوارش
راه های ارتباطی دکتر طاهری فوق تخصص گوارش
با تشکر، مدیریت وب سایت دکتر طاهری فوق تخصص گوارش
شما عزیزان می توانید در صفحه اینستاگرام ما را همراهی کنید
۰ Comments