مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

بیوپسی

بیوپسی درواقع یکی از روش های تشخیص بیماری است که به کمک نمونه برداری از بافت ها انجام می شود. در تشخیص به روش بیوپسی پزشک مقداری از بافت بدن را خارج کرده و برای بررسی به آزمایشگاه بافت شناسی ارسال می نماید. در آزمایشگاه بافت شناسی یا پاتولوژی لازم است تا پزشک متخصص پاتولوژیست بافت های ارسالی را بررسی و معاینه نماید و بیماری یا بیماری های موجود را به خوبی شناسایی نماید و به پزشک ارائه نماید .
بیوپسی در موارد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد و البته باید به این نکته دقت داشته باشید که ممکن است این نمونه گیری در روده ها ، کبد ، معده و سایر اعضای بدن مورد انجام واقع شود. بنابراین بیوپسی نسبت به عضو مشکوک متغیر خواهد بود و روش انجام آن نیز ممکن است با تفاوت هایی همراه باشد .

چه زمانی بیوپسی انجام می‌شود؟

گاهی عملکرد اندام هایی نظیر کبد، کلیه، روده و سایر اعضا دچار اختلالاتی می‌شود که نیاز به نمونه برداری از بافت برای بررسی های بیشتر به وجود می‌آید. احتمال شناسایی سلول های غیر طبیعی و مخرب با استفاده از این روش از لحاظ دقت بسیار بالا بوده و اغلب برای تشخیص میزان شدت و تهاجم سرطان نیز این روش استفاده می‌کنند. اطلاعاتی که از این تکنیک نمونه برداری، به دست می‌آید در انتخاب روش درمان و اخذ بهترین نتیجه نیز بسیار موثر است.

بیوپسی در تشخیص موارد زیر کاربرد دارد:

تشخیص بیماری های هپاتیت و نفریت

تشخیص تومور ها یا بافت های بدخیم

عفونت و تهاجمی بودن گره های لنفی

انواه سلول های غیر طبیعی و سرطان

روش های انجام بیوپسی

جالب است بدانید تکنیک بیوپسی دارای انواع مختلفی است که برای بررسی سلامتی فرد بکار گرفته می‌شوند و در ادامه به توضیح مختصر هر یک از آن ها خواهیم پرداخت.

بیوپسی با سوزن Needle biopsy

برای این کار لازم است تا پوست بیمار با بی حسی موضعی، بی حس نموده و بعداز بی حسی ، یک سوزن ظریف از راه پوست به عضو مورد نظر وارد شود ،بعد از آن نیاز است که تکه کوچکی از بافت ناحیه جدا شود و به بیرون کشیده گردد. از این سوزن اشعه ایکس، اولتراسوند، سی تی اسکن و ام ار ای هدایت می‌شود. این روش اغلب برای بیوپسی کبد به کار گرفته میشود.

بیوپسی پری اپرا

گاهی در حین جراحی نیاز است که از بافت های اطراف نیز نمونه گرفته شود و با استفاده از بیوپسی پری اپرا حین عمل این کار را انجام می‌دهند و در همان حین نتیجه آزمایش را دریافت می‌کنند و در صورت لزوم بافت مورد نظر را نیز جراحی می‌کنند.

بیوپسی باز Open biopsy

در این روش نیاز است تا پزشک با بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی پوست را شکاف دهد و بافت های دیگر را کنار بزند تا به عضو مورد نظر دسترسی داشته باشد ، سپس تکه کوچکی از آن را بر می دارد و دوباره بعد از برداشتن نمونه پوست را ترمیم می نماید

بیوپسی کلی Excisional biopsy

این روش مانند روش قبلی است اما جراح بافت های اضافی و مشکوک را به طور کلی بر می دارد .البته از این روش بیشتر در تومور ها استفاده می شود. جراح برای این کار تمام تومور را بر می دارد و برای بررسی به آزمایشگاه می فرستد.

بیوپسی پانچ

در این نوع از بیوپسی با استفاده از ابزاری کوچک، سوراخی در اندازه کوچک را در سطح پوست ایجاد کرده تا بتوانند از این ناحیه، نمونه را بردارند.

بیوپسی آندوسکوپی

از این نوع بیوپسی برای برداشت و حذف بافت از عضو بدن استفاده می‌کنند.

بیوپسی اگزوز

با این روش از بافت بخش بزرگی از اندام را با جراحی حذف می‌کنند.

بیوپسی معده و روده

بیوپسی روده به شناخت و تشخیص بسیاری از بیماری های گوارشی کمک می کند،این روش می تواند در موارد بسیاری بیماری های ناحیه معده و روده مانند:

1- پولیپها
2- کولیت ها و گاستریت ها ( ورم روده و معده)
3- تومورهای خوش خیم و بدخیم
4- شناسایی میکروب معده یا همان هلیکوباکتر پیلوری
را شناسایی کند و به پزشک در جهت درمان و پیشگیری از شیوع آن اطلاعات کامل و جامعی را ارائه نماید .
در برخی از موارد بیوپسی می تواند جنبه ی درمانی داشته باشد و ضایعه های ایجاد شده را هم زمان با بررسی روده برداشته و از بین ببرد، مانند پولیپکتمی که به خارج کردن پولیپ ها در حین آندوسکوپی یا کولونوسکوپی گفته می شود و توانسته است شیوع سرطان روده یا کانسر کولون را کاهش دهد.
سلول های تومرال که انواع خوش خیم و بدخیم دارند با روش بیوپسی قابل تشخیص است ،البته این کار با برداشتن نمونه ها و یا بافت های مشکوک و البته بررسی میکروسکوپی آن ها و ارسال آن به آزمایشگاه قابل انجام می باشد .

ریکاوری بعد از بیوپسی

اکثر بوپسی هایی که مورد استفاده قرار می‌گیرند، به بیهوشی نیازی نداشته و با بی حسی انجام می‌شوند. زمانی که بیوپسی با بی حسی انجام شود، دیگر نیازی به بستری ماندن به مدت یک شب در بیمارستان ندارد. زمانی که برای این روش از بیهوشی عموم یاستفاده کنند، حتما یک شب فرد باید در بیمارستان بماند. معمولا فرد بعد از بیوپسی درد و حالت ناراحتی ندارند اما اینموضوع بستگی دارد که از کدامم ناححیه و به چه صورتی نمونه برداشته شود.  محلی که از آن نمونه برداری شده است، بخیه زده می‌شود.

نتیجه حاصل از بیوپسی

معمولا نتایجی که از نمونه برداری و انواع بیوپسی حاصل می‌شود، مستلزم حدود سه روز زمان است. گاهی بیوپسی تنها به یک بار ختم نشده و ممکن است به انجام بیوپسی مجدد نیاز شود. نتیجه ای که به شما ارائه می‌شود را حتما باید پزشک متخصص بررسی کند.

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *