برای درمان رفلاکس معده در نوزادان چه باید کرد؟!
بسیار از کودکانی که شیرخوار هستند، بعد از وعده هایی که دریافت می کنند، همه یا مقدار زیادی از آن را بالا می آورند. این اتفاق ممکن است دلایل زیادی داشته باشد؛ اما معمولا با بزرگ تر شدن نوزاد و به مرور زمان برطرف خواهد شد. با این وجود به دلیل اینکه این مسئله عامل نگرانی بسیاری از والدین است، در این مقاله روش هایی را برای درمان رفلاکس معده در نوزادان آورده ایم…
برای درمان رفلاکس معده در نوزادان چه باید کرد؟
رفلاکس ها به دو دسته تقسیم می شوند:
رفلاکس فیزیولوژیک یا رفلاکسی که بخشی از زندگی طبیعی یک شیرخوار را به خود اختصاص می دهد بالا آمدن شیر در مری یا دهان یا گاهی اوقات به خارج از دهان شیرخوار که عموما بلافاصله بعد از اتمام خوردن شیر صورت می گیرد. حجم زیادی ندارد و بخشی از شیر خورده شده برگردانده می شود و این برگشتن شیر باعث بروز هیچ مشکلی نمی شود و علائم نگران کننده و خطر را ندارد.
چند تکنیک کوچک می تواند این حجم بالا آوردن را به حداقل خود برساند و ایجاد بیماری و مساله مهمی را برای مادر و شیرخوار ایجاد نکند:
- جلوگیری از بلع هوا که در هنگام خوردن شیر شیرخوار به حداقل رسیده شود.
- بعد از شیر خوردن هوای وارد شده با تکنیک های خاصی خالی شود با بلند کردن شیر خوار روی شانه و دمر کردن نوزاد روی پا می توان به خالی شدن این گاز از معده او کمک کرد .
نحوه تغذیه شیرخوار
تغذیه یک شیرخوار می بایست بر اساس نیاز او صورت بگیرد. بسیاری از رفلاکس ها به علت تغذیه ساعتی شیرخوار صورت می گیرد. در حالی که بهترین سیاست برای شیرخوار شیردهی بر اساس نیاز و بیان شیرخوار که به صورت گریه است، خواهد بود. پرخوری عامل تشدید رفلاکس معده در نوزادان است. بسیاری از مادران با نگرانی که گریه نوزاد به دلیل سیر نشدن است، تعداد دفعات شیر دهی را افزایش می دهند و این پرخوری باعث پر شدن معده می شود و طبیعتا سر ریز شدن شیر یک رفلاکس ناراحت کننده را در پی خواهد داشت. وقتی یک شیرخوار بالا می آورد بخشی از شیر را یک حالت ترش کردن برای او پیش می آید و این حالت ترش کردن با مکیدن سینه مادر آرامش پیدا می کند در نتیجه این شیر دوباره وارد معده نوزاد می شود و این پر شدن معده مجدد رفلاکس را بدتر می کند.
رفلاکس پاتولوژی یا بیماری زا یا رفلاکسی که در نتیجه بیماری بروز می کند.
برای اکثر نوزادان، ایجاد چند تغییر ساده اما مهم در تغذیه و نحوه ی آن، باعث کاهش رفلاکس نوزاد می شود تا زمانی که خود به خود برطرف شود.
بیشتر بخوانید>>>> رفلاکس معده در کودکان
درمان رفلاکس معده در نوزادان با دارو
داروهای رفلاکس معمولاً برای درمان رفلاکس معده در نوزادان استفاده نمی شوند. اما پزشک ممکن است در مواردی که مشکل جدی تری وجود دارد، یک داروی مسدودکننده اسید را برای چند هفته یا چند ماه تجویز کند. داروهای مسدودکننده اسید عبارتند از سایمتیدین (Tagamet HB)، فاموتیدین (Pepcid AC) و امپرازول منیزیم (Prilosec). دارودرمانی برای رفلاکس معده در نوزادان معمولا فقط در شرایط زیر صورت می گیرد:
- افزایش وزن ضعیفی دارد و تغییرات در تغذیه موثر نبوده است
- از تغذیه امتناع می کند
- مری ملتهب دارد
- آسم مزمن دارد
بسیار به ندرت، ممکن است در مواردی کودک نیاز به جراحی داشته باشد. جراحی تنها در صورتی انجام می شود که کودک به اندازه کافی وزن اضافه نمی کند یا به دلیل رفلاکس دچار مشکل تنفسی شده است. در طی جراحی، دریچه بین مری و معده سفت می شود تا از برگشت اسید به مری جلوگیری بعمل آید.
درمان رفلاکس معده در نوزادان بدون دارو
همانطور که قبل تر گفته شد، برای درمان رفلاکس معده در نوزادان معمولا نیازی به مصرف دارو نیست. زیرا امری طبیعی بوده و به مرور برطرف خواهد شد. با این حال برای کاهش رفلاکس معده در نوزاد خود می توانید از راهکارهای ز
- به کودک خود در وضعیت خوابیده شیر ندهید!
سپس کودک خود را به مدت 30 دقیقه پس از شیر خوردن در حالت نشسته نگه دارید. جاذبه می تواند به محتویات معده کمک کند در جایی که به آن تعلق دارند باقی بمانند. مراقب باشید تا زمانی که غذا در حال ته نشین شدن است، کودک خود را تکان ندهید یا تکان نخورید.
- سعی کنید میزان شیر در هر وعده را کم و تعداد دفعات آن را بیشتر کنید.
اگر با شیشه شیر به نوزاد خود شیر میدهید، حجم کمتری را در آن بریزید و در غیر اینصورت مدت زمان شیردهی از سینه را کوتاه تر کنید.
- برای آروغ زدن کودکتان وقت بگذارید.
آروغ زدن های مکرر در حین و بعد از شیر خوردن می تواند از تجمع هوا در معده کودک جلوگیری کند.
- کودک را به پشت بخوابانید.
بیشتر نوزادان باید به پشت بخوابند، حتی اگر رفلاکس داشته باشند.
به خاطر داشته باشید که درمان رفلاکس نوزادان معمولا نیزای به اقدامات دارویی خاصی نداشته و جای نگرانی نیز ندارد. فقط کافی است ضمن رعایت موارد گفته شده هنگام شیردهی و تغذیه کودک، وقتی آروغ زده یا مقداری از شیر را بالا می آورد، با دستمال آن را تمیز کنید و منتظر بمانید تا متوقف شود.
۰ دیدگاه