رفلاکس به معنای برگشت است. یعنی محتویات ومایعات از داخل معده به مری بر می گردد. رفلاکس معده در نوزادان یکی از شایع ترین مواردی است که مربوط به معده و مری نوزاد است و باعث بروز مشکلات تغذیه ای می شود.
رفلاکس ها به دو دسته تقسیم می شوند:
- رفلاکس فیزیولوژیک یا رفلاکسی که بخشی از زندگی طبیعی یک شیرخوار را به خود اختصاص می دهد بالا آمدن شیر در مری یا دهان یا گاهی اوقات به خارج از دهان شیرخوار که عموما بلافاصله بعد از اتمام خوردن شیر صورت می گیرد. حجم زیادی ندارد و بخشی از شیر خورده شده برگردانده می شود و این برگشتن شیر باعث بروز هیچ مشکلی نمی شود و علائم نگران کننده و خطر را ندارد.
چند تکنیک کوچک می تواند این حجم بالا آوردن را به حداقل خود برساند و ایجاد بیماری و مساله مهمی را برای مادر و شیرخوار ایجاد نکند:
- جلوگیری از بلع هوا که در هنگام خوردن شیر شیرخوار به حداقل رسیده شود.
- بعد از شیر خوردن هوای وارد شده با تکنیک های خاصی خالی شود با بلند کردن شیر خوار روی شانه و دمر کردن نوزاد روی پا می توان به خالی شدن این گاز از معده او کمک کرد .
دکتر امیر طاهری، فوق تخصص گوارش با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد . می توانید برای دریافت اطلاعات در این خصوص از فوق تخصص گوارش با شماره های 34 60 22 22 – 22889677 تماس حاصل نمایید . همچنین می توانید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
جلوگیری از رفلاکس معده
زمانی که معده پر است و نوزاد تازه شیر خورده است از فشار به شکم یا حرکات زیاد بدن شیرخوار پرهیز کرد. به عنوان مثال تعویض لباس، تعویض پوشک و حمام کردن الزاما قبل از شیر یا حداقل با گذشت یک ساعت پس از شیر صورت گیرد. تمام این فعالیت ها باعث می شود معده یک شیر خوار تحت فشار قرار می گیرد و همین فشار خود مستعد ورود بخشی از شیر به مری و دهان و احساس ناراحتی و ناخوشایند ترش کردن در او ایجاد کند و حتی این موضوع با بی قراری و گریه شیرخوار همراه خواهد بود. مدیریت مناسب شیر دادن و نحوه پوزیشن نوزاد و پرهیز از فشار به شکم نوزاد باعث می شود مشکلی به وجود نیاید و رفلاکس معده کودک به زودی بهبود پیدا کند
نحوه تغذیه شیرخوار
تغذیه یک شیرخوار می بایست بر اساس نیاز او صورت بگیرد. بسیاری از رفلاکس ها به علت تغذیه ساعتی شیرخوار صورت می گیرد. در حالی که بهترین سیاست برای شیرخوار شیردهی بر اساس نیاز و بیان شیرخوار که به صورت گریه است، خواهد بود. پرخوری عامل تشدید رفلاکس معده در نوزادان است. بسیاری از مادران با نگرانی که گریه نوزاد به دلیل سیر نشدن است، تعداد دفعات شیر دهی را افزایش می دهند و این پرخوری باعث پر شدن معده می شود و طبیعتا سر ریز شدن شیر یک رفلاکس ناراحت کننده را در پی خواهد داشت. وقتی یک شیرخوار بالا می آورد بخشی از شیر را یک حالت ترش کردن برای او پیش می آید و این حالت ترش کردن با مکیدن سینه مادر آرامش پیدا می کند در نتیجه این شیر دوباره وارد معده نوزاد می شود و این پر شدن معده مجدد رفلاکس را بدتر می کند
- رفلاکس پاتولوژی یا بیماری زا یا رفلاکسی که در نتیجه بیماری بروز می کند.
علائم رفلاکس نوزادان
- بررسی شرح حال و معاینه نوزاد
- بعد از انجام آزمایشات و تشخیص رفلاکس دوره درمان آزمایشی آغاز می شود و یک درمان دو هفته ای اگر بهبود پیدا کرد می توان گفت نوزاد به بیماری رفلاکس مبتلا است و درمان را ادامه داد
- اندازه گیری اسید معده در مری در مواردی که نوزاد علائم تنفسی دارد و به درمان رفلاکس جواب نمی دهد ولی این مورد در نوزادان قابل انجام نیست و در سنین کمی بالاتر صورت می گیرد.
درمان غیر دارویی رفلاکس در نوزادان
- شیرخورانی که رفلاکس دارند اگر پدر و مادر بدانند با افزایش سن همه موارد بهبود پیدا می کند بهتر است سراغ درمان هایی دارویی و مضر نروند.
- بعد از شیرخوردن نوزاد بهتر است با حرکات ملایم نهایتا ماساژ و آروغ او گرفته شود.
- مقدار شیری که هر بار مصرف می کند کمتر باشد.
- نحوه خوابیدن کودک زیر شش ماه که رفلاکس بسیار شایع تر می باشد باید جای کودک شبیه سرسره باشد و سر و تنه کودک بالاتر قرار بگیرد.
- می توان در شیرخشک کودک به ازای هر 30سی سی یک قاشق مربا خوری آرد برنج اضافه شود به دلیل اینکه هم دفعات رفلاکس کودک کمتر شود و هم وزن گیری کودک بهبود پیدا کند.
- اگر کودک رفلاکس به درمان دارویی پاسخ نداد اگر شیر مادر خوار است، باید لبنیات گاوی و سویا از رژیم غذایی مادر برای مدتی حذف شود و اگر شیر خشک خوار است از شیرخشک هایی که پروتئین آنها هضم شده است، می توان با نظر پزشک از آنها استفاده کرد.
۰ دیدگاه