یکی از عارضه هایی که در بخش روده های افراد بروز و ظهور پیدا می کند کولیت روده یا کولیت اولسراتیو است.
به التهاب روده که ناشی از اختلال در روند ایمنی و نیز حملات غلط گلبول های سفید به روده و دستگاه گوارشی است، کولیت روده گفته می شود.
زمانی که گلبول های سفید به اشتباه به روده حمله می کنند موجب بروز زخم و التهاب در دستگاه گوارشی می گردند و بیماری کولیت روده ایجاد می شود.
کولیت روده چیست ؟
یکی از بیماری های التهابی روده، کولیت روده یا آماس روده می باشد، این بیماری سبب التهاب طولانی مدت دستگاه گوارش می شود .
این بیماری به دلیل اینکه مزمن می باشد می تواند خطرناک باشد .
در این بیماری داخلی ترین بخش روده بزرگ و راست دوره تحت شعاع قرار می گیرد.
به شکل قطعی نمی توان کولیت روده را درمان کرد ، اما می توان شدت بیماری را کاهش داد.
بیماری کولیت روده چه علائمی دارد؟
بسته به شدت کولیت روده علایم و نشانه های بیماری متفاوت می باشد، این بیماری به شکل ناگهانی ظاهری می شود.
عوامل مختلفی سبب ایجاد شدن این بیماری می شوند در ذیل بارزترین علایم بیماری کولیت روده را بیان می کند.
علائم کولیت روده
- صدا داد شکم
- ظاهر شدن خون چرک در مدفوع
- کاهش رشد کودکان
- درد در ناحیه راست روده
- تب
- اسهال
- شکم درد
- وجود زخم در دهان
- درد مفصل
- تورم مفصل
- استفراغ و تهوع
- زخم پوست
تاثیر گذاری کولیت روده در یک بخش خاص است، پزشکان و متخصصان معمولا علت ایجاد شدن این بیماری را استرس می دانند . متاسفانه این بیماری عوارض بدی را برجای می گذارد در زیر عوارض کولیت روده را بیان می کنیم :
خشکی شدن شدید بدن
بیماری های کبدی
پوکی استخوان
التهاب پوست
التهاب چشم ها
سنگ کلیه
افزایش دادن مبتلا شدن به سرطان روده
سوارخ در کولون
بیماری کولیت روده چگونه تشخیص داده می شود؟
از انواع روش هایی که در زمینه تشخیص این بیماری می تواند کمک رسان باشد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- معاینه های فیزیکی از جمله معاینه مقعد
- کولونوسکوپی
- آزمایش خون
- آزمایش مدفوع
کولونوسکوپی
در این روش با استفاده از یک ابزاری مخصوص بخش های داخلی روده مورد بررسی قرار می گیرد و در صورتی که نیاز باشد باید نمونه بردای انجام شود.
این روش های تشخیصی به طور دقیق انجام می شود تا روند تشخیص با موفقیت صورت پذیرد. زیرا که بیماری کولیت روده با بیماری کرون روده یا سندروم روده تحریک پذیر تشابهاتی دارد. از این رو پزشکان و متخصصین به منظور تعیین دقیق بیماری و انتخاب بهترین روش درمانی باید از نوع بیماری یقین حاصل کنند.
کولیت روده آیا درمان پذیر است؟
برای کولیت روده درمان قطعی وجود ندارد، اشخاصی که به این بیماری مبتلا هستند باید مداوم تحت نظارت باشند تا از تشدید بیماری جلوگیری کنند. این بیماری در اغلب موارد درمان قطعی ندارد. اما مهم ترین اقداماتی که از سوی پزشکان و متخصصین انجام می شود در جهت بهبودی و نیز کاهش علائم ناشی از این بیماری است.
- درمان با رژیم غذایی
- درمان با جراحی
- درمان با طب جایگزین
- درمان با مدیریت کردن استرس و…
درمان با رژیم غذایی
برخی از مواد غذایی برای بیماران این مشکل ممنوع است که به عنوان پرهیز های غذایی از سوی متخصصین به افراد توصیه می شود. مثلاً بیماران مبتلا به کولیت روده نباید از غذاهای سرخ شده و نیز مواد غذایی که حاوی مقادیر زیادی از فیبر هستند استفاده کنند.
دومین نکته در مراقبت های تغذیه ای این است که تعداد وعده های غذایی مصرفی باید افزایش داشته باشد اما حجم کلی غذا در هر وعده کاهش می یابد.
جراحی
جراحی کردن همواره از مهم ترین روش های درمانی است که در مواردی بکار گفته می شود که اولاً: سایر روش های درمانی هیچ کمکی به درمان و کنترل علائم بیماری نکند. دوماً: بیماری پیشرفت زیادی کرده باشد و شدت بیماری بسیار زیاد شده باشد.
در این بیماری نیز بیمارانی که دارو های مختلف به درمان و بهبودی شان کمک نگرده است باید تحت جراحی قرار گیرند و روده بزرگ تخلیه شود. به جراحی برداشت روده بزرگ کولکتومی گفته می شود.
درمان با طب جایگزین
- در مواردی که علائم و شدت بیماری خفیف باشد می توانند با استفاه از دارو هایی مثل ایمیدیوم به درمان بیماری کمک کنند.
- افرادی که شدت بیشتری از بیماری را تجربه می کنند باید از دارو هایی مثل، آمینوسالیسیلات و انواع دارو های استروئیدی را استفاده کنند.
مهم ترین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که در این بخش نام برخی از دارو های درمانی این بیماری را آورده ایم اما این دلیل نمی شود که شما خود سرانه برای درمان خودتان اقدام کنید. تمامی دارو هایی که در این بخش نام برده شد باید تحت نظر پزشک و با تشخیص وی مورد استفاده قرار گیرد.
خاتمه
بسیاری از مهم ترین اطلاعاتی که در زمینه این بیماری وجود دارد در بخش های اخیر این مقاله آمده است. در صورتی که پرسشی در زمینه این بیماری برای شما ایجاد شده است پیشنهاد می کنیم پرسش خود را در بخش کامنت ها که در زیر این مقاله تدارک دیده شده است با ما به اشتراک بگذارید تا در کوتاه ترین زمان پاسخ آن را در اختیار شما قرار دهیم.
سلام چه چیزی باعث میشه تا به این بیماری مبتلا بشیم ؟
سلام من بیماری کولیت روده دارم احتمالش هست بچه ام به بیماری رو بگیره ؟
سلام آقای دکتر من یبوست دارم خواستم بپرسم یبوست باعث میشه این بیماری را بگیرم ؟
سلام و عرض ادب
مدت ۳ سال است درگیر بیماری هستم و یک بار هم کولونسکپی انجام دادم، تشخیص بیماریم زخم های سطحی از ابتدای معقد تا ۳۰ سانت می باشد، کولیت دارم به روده بزرگ نرسیده، به تشخیص دکتر قرص مزالازین ۵۰۰ به مدت ۴ ماه است مصرف می کنم ، ولی تاثیر زیادی نداشته، خواهشمند است راهنمایی نمائید، چون مسافتم طولانی است نمی توانم خدمت برسم .
با تشکر فراوان
سلام . 30 سانتی یعنی درگیری روده. نیاز به باز بینی جواب کولونوسکوپی و پاتولوژی هست