رفلاکس معده در کودکان به صورت بالا آوردن شیر به چشم می خورد که به صورت طبیعی در شیرخواران زیر دو سال مشاهده می شود که از ماه های اول تولد شروع می شود و در چهار ماهگی به اوج می رسد و در بسیاری از موارد با کنترل مناسب بیماری و جلوگیری از بروز عوارض گوارشی و تنفسی تا پایان دوسالگی خود به خود از بین خواهد رفت.
زمانی که شیر وارد معده نوزاد می شود، ممکن است حالت رفلاکس به او دست بدهد و شیر را پس بزند که این عمل به دلیل گشاد بودن دهانه بین مری و معده رخ می دهد در این صورت بهتر است مادر به نوزاد شیر غلیظ بدهد تا رفلاکس او کمتر گردد.
اغلب نوزادان مبتلا در ابتدای ماه چهارم در طول روز از مکیدن سینه امتناع می کنند و از انجا که مادر فقط در هنگام خواب نوزاد قادر به تغذیه ی مناسب کودک می باشد این کودکان در ماه چهارم وزن گیری کمتری نسبت به ماه های قبل خواهند داشت.
علائم رفلاکس معده در کودکان
- از مهم ترین علائم رفلاکس معده در کودکان بالا آوردن مقدار کمی از شیری که نوزاد خورده است می باشد که ممکن است با سکسه همراه شود
- رفلاکس معده در نوزادان می توان به صورت کاهش وزن، کم اشتهایی و گریه های غیر عادی همراه باشد.
- کودک در این دوران ممکن است دچار درد سینه و ورم گلو، سینه پهلو، اختلالات تنفسی، ترشح بیش از حد بزاق دهان شود.
راه های جلوگیری از رفلاکس معده در کودکان
- بهتر است به نوزاد شیر کمتر اما به دفعات زیاد، غلیظ خورانده شود زیرا هرچه شیر رقیق تر باشد حالت رفلاکس بیشتر تشدید می شود.
- مادران به حالت نشسته به نوزادان خود شیر دهند و کنار او نخوابند، و همچنین بینی نوزادان خود را باز نگه دارند و پس از شیردادن به نوزاد آن را بروی شانه خود بگذارند و به آرامی با دست بر پشت نوزاد خود بزنند.
- از خوابندن نوزاد به پشت باید خوداری کرد زیرا که در این وضعیت به دریچه مری کودک فشار آورده می شود و موجب برگشت اسید معده می شود. (بهتر است تا 5 ماه اول نوزاد به شکلی خوابانده شود که سر او به سمت بالا و پاهایش پایین قرار گیرد)
- مادران در صورتی که از شیر خود برای تغذیه ی نوزاد خود استفاده می کنند لازم است رژیم غذایی فاقد شیر و لبنیات گاوی، انواع ادویه، سس ها، گوجه فرنگی و شکلات و قهوه را رعایت نمایند. وجهت جلوگیری از کمبود کلسیوم و ویتامین دی لازم است این مادران از مکمل های حاوی کلسیوم و ویتامین دی استفاده نمایند.
- مصرف قطره ی عرق نعناع برای نوزاد به تنهایی باعث تشدید رفلاکس معده می شود ولی استفاده از مقادیر کم عرق نعناع و مخلوط آن با اب ولرم و نبات سفید مسکن خوبی جهت کاهش کولیک در این نوزادان خواهد بود.
- از انجا که شیرخوار مبتلا به رفلاکس علاقه ای به جای گرم و پتو و بالشت ندارد اصرار به گرم نگهداشتن وی و استفاده از بالشت و پتو نداشته باشید.
- شیرخواران مبتلا به رفلاکس معده لازم است مانند سایرین از املاح و ویتامین های لازم برای بهبود رشدشان تا پایان دو سالگی استفاده نمایند
۰ دیدگاه