شقاق مقعدی یا فیشر
شقاق یک بیماری مقعدی است که تقریبا تمامی افراد با آن آشنا هستند ولی اکثریت اوقات این عارضه با بیماری هموروئید اشتباه گرفته می شود. بروز این بیماری در هر دوره سنی رخ می دهد و در مردان و زنان یکسان بوده ولی میزان شیوع آن برای زنان پس از زایمان بیشتر خواهد بود.
پارگی یا یک شکاف بسیار کوچک در مقعد را با نام بیماری شقاق می شناسند که این بیماری می تواند همراه با درد و خون ریزی در زمان اجابت مزاج یا مدفوع باشد. قابل توجه است که اگر این بیماری درمان نشود به مرور زمان مزمن می شود.
شقاق معقدی چیست؟
شقاق زخم کانال روده است که معمولا پس از اجابت سخت یا اسهال شدید رخ می دهد و بیمار دچار درد شدید به خصوص طی اجابت و مخصوصا زمان پاک کردن می شود، که همراه با خونریزی است.
قسمت کوچی از نواحی معقد دچار پارگی می شود. شقاق معقد هم در کودکان و هم در بزرگسالان رایج می باشد. این بیماری عموما به صورت جدی نمی باشد اما زخمی که ایجاد شده، ممکن است فرد را نگران کند به خصوص در کودکان این موضوع بیشتر صدق می کند.
علائم شقاق مقعدی
بیماری شقاق مقعدی دارای علائم مختلفی می باشد. اما نکته ای که بایستی به آن دقت نمایید این است که بروز این علائم در برخی موارد تنها به دلیل بروز این بیماری نخواهد بود و لازم است در صورت داشتن هر گونه علائم پزشک خود را مطلع سازید تا اقدامات تشخیصی توسط فوق تخصص گوارش اتفاق افتد.
جالب است بدانید ما در این قسمت تنها به بخشی از علائم و نشانه های فیشر یا شقاق مقعدی اشاره می نماییم، برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید:
دردهای مقعدی
با اینکه شقاق بسیار کوچک پاره می شود و اندازه آن کمتر از یک سانتی متر می باشد اما با این حال می تواند بسیار برای فرد دردهای زیادی را به وجود بیاورد. علت درد بیش از حد در این قسمت بخاطر این می باشد که معقد بسیار زیاد حساس می باشد. درد در زمان مدفوع و معمولا حدود یک ساعت بعد از دفع مدفوع بیشتر می شود.
خونریزی مقعدی
از اصلی ترین و شایع ترین علائم بیماری شقاق مقعدی خونریزی است که خونریزی به دلیل زیاد شدن ترک ها و شکاف های دیواره مقعد رخ می دهد و بیمار به راحتی می تواند شاهد این نشانه باشد. یکی دیگر از زمان های که فرد می تواند خون را مشاهده نمایید در زمان پاک کردن بر روی دستمال می باشد.
خارش و سوزش در ناحیه مقعد
ابتلا به بیماری شقاق مقعدی منجر به بروز ترک های در ناحیه مقعد می شود و این امر موجب می گردد تا در زمان اجابت مزاج و برخورد مدفوع با این ترک ها خارش و سوزش ایجاد شود. اما جالب است دقت نمایید که بروز این نشانه تنها به دلیل ابتلا به شقاق مقعدی نخواهد بود.
برجستگی در ناحیه مقعد
در صورتی که فرد مبتلا به این بیماری درمان نگردد و بیماری شدت یابد به مرور زمان مزمن شده و موجب می شود تا برجستگی یا ضایعه ای در بیرون مقعد ایجاد شود که تشخیص آن حتما بایستی توسط متخصص گوارش انجام گیرد.
ترک اطراف مقعد
با پیشرفت بیماری بروز این عارضه بیشتر شده و ترک های اطراف مقعد بیشتر خواهد شد.
علل ابتلا به بیماری شقاق مقعدی
ابتلا به بیماری شقاق مقعدی به دلایل مختلفی ایجاد می شود که از دلایل اصلی که منجر به بروز این بیماری می شود، خشکی مدفوع و یبوست می باشد. در واقع خشکی مدفوع شدید سبب می شود تا اجابت مزاج سخت تر و همراه با فشار باشد که در نهایت منجر به پارگی و زخم مقعد می شود.
مدفوع سخت و سفت یکی از علل ابتلا به این بیماری است که منجر به کشیده شدن و پاره شدن دیواره مقعد می شود، در بیشتر افراد این صدمه پوستی به سرعت و بدون هیچ گونه مشکلی بهبود می یابد، اما در بعضی از افراد به دلیل وجود فشار عضلانی بیشتر این قسمت بیشتر از حد طبیعی سفت و تنگ خواهد بود، که سفت بودن عضلات این ناحیه خود سبب می شود تا تامین خون برای مقعد به شدت کاهش یابد و روند سرعت بهبود پوست کمتر شود.
از دیگر علت های ابتلا به این بیماری عبارت است از:
- کم تحرکی
- اسهال
- رابطه مقعدی
- بارداری و زایمان
- تمیز کردن بیش از حد با دستمال زبر
- ابتلا به برخی بیماری ها همچون بیماری های مقعدی، سرطان روده، کرون
درمان شقاق مقعدی یا فیشر
درمان شقاق با توجه به شدت بیماری، وضعیت بیماری و صلاح دید پزشک متفاوت می باشد. در برخی از افراد این بیماری ممکن است طی یک تا دو هفته التیام بخشد و در برخی دیگر نیاز به مدت زمان بیشتری داشته باشد.
در حقیقت هدف از درمان این بیماری تسکین درد و رفع مشکلات و علل ایجاد بیماری همچون یبوست می باشد. نکته ای در این میان بسیار حائز اهمیت است که اگر بیماری شقاق مقعدی یا فیشر بیش از شش هفته به طول انجامد و درمان نگردد موجب می شود تا بیماری شدت یابد و تبدیل به شقاق مزمن شود.
روش های درمان شقاق مقعدی
اجابت ایده آل آن است که مدفوع بدون فشار آوردن، درد و خونریزی ناشی از شقاق عبور کرد. با مصرف دستورالعمل های می توان شقاق را درمان نمود.
تغییر سبک زندگی
تغییر سبک زندگی یکی از مهمترین مواردی است که با رعایت آن می توان یک زندگی سالم و عاری از هر گونه بیماری داشت. به همین خاطر داشتن رژیم غذایی سالم و انجام فعالیت های ورزشی می تواند یکی از مهمترین عوامل جهت پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها شود. لذا مصرف روزانه هشت لیوان آب برای داشتن مدفوعی نرم و رفع یبوست و همچنین استفاده از غذاهای پر فیبر برای رفع مشکل یبوست و اجابت مزاج می تواند کمک کننده باشد.
درمان دارویی
اگر به موقع برای درمان شقاق مقعدی اقدام نمایید از ترکیبی از داروها و یک برنامه رژیم غذایی استفاده می شود که در 95 درصد موارد بدون نیاز به روش های دیگر درمان می شود. در غیر این صورت برای شقاق می توان از روش اسفنکتروتومی با لیزر و در برخی از افراد از بوتاکس استفاده نمود.
همچنین مراقبت از زخم با ژل های دارویی و از بین بردن اسپاسم یا تنگی مقعد به روش دارویی یا روش دیلاتاسیون توسط پزشک می تواند در درمان موثر باشد.
درمان شقاق با بوتاکس
یکی از روش های درمان بیماری شقاق مقعدی یا فیشر با بوتاکس می باشد. این روش درمانی موقتی بوده و نیاز به تکرار مجدد پس از سه تا شش ماه خواهد داشت.
بوتاکس یا سم بوتولینوم موجب فلج شدن عضلات ناحیه مقعدی می شود، در حقیقت این بیماری به دلیل اسپاسم های عضلات این ناحیه و به دنبال آن کاهش خونرسانی ایجاد می شود که یک روش مناسب برای رفع این اسپاسم فلج کردن عضلات آن ناحیه می باشد.
درمان شقاق با بوتاکس یک روش درمانی کاملا بدون درد و عارضه است که تا به امروز در درمان این بیماری بسیار مثمر ثمر بوده است.
درمان شقاق با لیزر
یکی از بهترین و قطعی ترین روش های درمان بیماری شقاق مقعدی لیزر می باشد. این روش درمانی بدون درد و خونریزی است. این روش درمانی نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد و بدون بیهوشی قابل انجام است. مدت زمان درمان شقاق با لیزر بسیار کوتاه بوده و کمتر از یک ساعت انجام می شود.
درمان شقاق با جراحی
درمان شقاق با جراحی روش های مختلفی دارد. در صورتی که بیماری شدت یابد و درمان نگردد آخرین مرحله درمانی جراحی خواهد بود که به چند طریق انجام می گردد.
دکتر امیر طاهری، فوق تخصص گوارش با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد. می توانید برای دریافت اطلاعات در این خصوص از فوق تخصص گوارش با شماره های 34 60 22 22 – 22889677 تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید ما را در اینستاگرام دکتر امیر طاهری دنبال کنید.
روش دیلاتاسیون
روش دیلاتاسیون یکی از روش های درمان جراحی شقاق است که پزشک با باز کردن دریچه مقعد از ژل برای روان کردن دهانه مقعد استفاده می نمایید. این روش جراحی نیاز به دقت بسیار بالایی دارد در صورتی که توسط افراد غیر متخصص انجام شود می تواند با عوارض و آسیب های همراه باشد.
روش اسفنکتروتومی
یکی دیگر از روش های درمان شقاق اسفنکتروتومی می باشد که در طول این روش جراحی فشار عضلانی و گرفتگی های عضلات آن برداشته می شود. در حقیقت این روش درمانی به صورت باز و بسته انجام می گردد.
روش فیشرکتومی
درمان جراحی شقاق با فیشرکتومی با کمک شکاف و برشی بر روی ناحیه مقعد پزشک اقدام به ترمیم و برداشتن قسمتی از عضله ی دریچه ی مقعد می نمایید.
کلام آخر
بیماری شقاق مقعدی یا فیشر به مرور زمان شدت می یابد و مزمن می گردد، لذا در صورت داشتن هر گونه علائم بهتر است بدون اتلاف وقت به متخصص گوارش مراجعه نمایید و اقدامات درمانی را انجام دهید. درمان شقاق مقعدی نیاز به دقت و مهارت بالایی دارد، لذا در انتخاب پزشک خود دقت لازم و کافی را داشته باشید تا از بروز عوارض و شدت بیماری پیشگیری نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین فوق تخصص گوارش در تهران مراجعه نمایید.
۰ دیدگاه