شقاق چیست؟
از شایعترین بیماری های مقعدی، شقاق است که با نام فیشر مقعدی هم می شناسند . این بیماری در اثر ایجاد ترک در دیواره های اطراف مقعد به وجود می آید . از علل های اصلی بیماری شقاق، یبوست است که با فشار های زیاد به ناحیه مقعد به وجود می آید .
یکی از روش های درمان بیماری شقاق، تزریق بوتاکس می باشد . علاوه بر این تزریق بوتاکس جهت کاهش درد همراه با روش های درمانی دیگر مورد استفاده قرار می گیرد .
به زخم هایی که در قسمت مقعد ایجاد می شود شقاق گفته می شود. شقاق ممکن است به حالت مزمن و یا حاد در افراد به وجود بیاید.شقاق در مراحل اولیه زمانی که عضله های مقعد دچار اسپاسم می شوند به وجود می آید.
نشانه ها و علائم بیماری شقاق
از نشانه های شقاق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدفوع محکم و حجیم
- اسهال های دراز مدت
- سوزش و خارش و درد شدید در هنگام دفع مدفوع با رگه های خونی
در مواردی که از علائم اولیه به مدت طولانی گذشته باشد و عارضه شدید تر شده باشد شقاق مزمن خواهد شد و در مراحل اولیه می توان شقاق را با رژیم غذایی و هم چنان ملین های معمولی درمان کرد و در افرادی که اسهال های شدید دارند داروهایی جهت جلوگیری از اسهال و همچنین روش هایی جهت گرم نگه داشتن عضله های ناحیه مقعد تجویز می شود .
دلایل بروز بیماری شقاق
علل های مختلفی می تواند منجر به بروز چنین بیماری شود . شقاق به دلیل برخی بیماری های زمینه ای و به طور مستقیم ایجاد می گردد . اما برخی از علت های که می تواند منجر به بروز چنین بیماری شود عبارت است از:
- یبوست
- اسهال مزمن
- رابطه جنسی مقعدی
- تنگی دریچه ی مقعد
- بارداری و زایمان سخت
- تمیز نمودن بیش از حد مقعد با دستمال های زبر
- خارش بیش از حد مقعد
- کرون روده
- بیماری های مقاربتی
- سرطان روده
- کم تحرکی
چه افرادی در معرض ابتلا به بیماری شقاق هستند ؟
بیماری شقاق در هر دوره سنی ممکن است اتفاق افتد، ولی افرادی که با چنین شرایطی مواجه هستند ریسک ابتلا به بیماری شقاق در آن ها بیشتر خواهد بود . عواملی که موجب می شود تا ابتلا به بیماری شقاق بیشتر باشد عبارت است از: بیماری یبوست مزمن، نوزادان، بارداری و بیماری های التهابی روده
تشخیص شقاق به چه صورت است ؟
روش های بسیاری به منظور تشخیص بیماری ها وجود دارد اما تشخیص بیماری شقاق ساده بوده و تنها از طریق یک معاینه و بررسی ناحیه مقعد امکان پذیر می باشد .
دکتر امیر طاهری، فوق تخصص گوارش با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد. می توانید برای دریافت اطلاعات در این خصوص از فوق تخصص گوارش با شماره های 34 60 22 22 – 22889677 تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید ما را در اینستاگرام دکتر امیر طاهری دنبال کنید.
درمان شقاق با بوتاکس
درمان هایی که برای شقاق در نظر گرفته شده است، درمان با دارو، درمان با روش جراحی و لیزر و همچنین درمان با بوتاکس می باشد. این روش درمانی در مطب پزشک انجام می گیرد و بهتر است که درمان توسط متخصص گوارش انجام شود. مواد تشکیل دهنده بوتاکس داخل سرنگ های باریکی ریخته می شود و به قسمت اسفنکتر که همان عضله های حلقوی مقعد است تزریق می شود کارکرد بوتاکس در قسمت مقعد این گونه است که عضله های این قسمت شل می شود و عضله ها از حالت اسپاسم خارج می شود. در واقع اسپاسم اسفنکترهای مقعد است که باعث منقبض شدن عضلات کانال مقعد می شود و به دنبال آن منجر به عدم خونرسانی به زخم خواهد شد .
تزریق بوتاکس یا سم بوتولینوم به ناحیه زخم انجام می شود و استفاده از بوتاکس در واقع کمک می نماید تا عضلات ناحیه مورد نظر فلج شود . بوتاکس به کاهش درد و گرفتگی عضلات و ترمیم شکاف ناحیه مورد نظر کمک می نماید .
در صورتی بیماری شقاق به دلایل بیماری ها زمینه ای به وجود آمده باشد، درمان بیماری با بوتاکس تاثیر مثبتی نخواهد داشت . زیرا با از بین رفتن اثرات بیماری مجدد علائم بیماری ظاهر می شود . درصد موفقیت درمان شقاق با بوتاکس بسته به وضعیت جسمی بیمار متفاوت می باشد .
مزایای درمان شقاق با بوتاکس
درمان شقاق با بوتاکس از مزیت های بسیاری برخوردار است که عبارت است از:
- درمان به صورت سرپایی است و نیازی به بستری شدن نمی باشد .
- این روش درمانی بدون درد است و هیچ گونه درد و خونریزی را به همراه نخواهد داشت .
- این روش درمانی بدون دوره نقاهت می باشد .
- تاثیرات درمان کمتر از 24 ساعت میسر می باشد .
- درمان شقاق با بوتاکس مشکلاتی همچون اجابت مزاج نخواهد داشت .
کلام آخر
بیماری شقاق یک بیماری شایع مقعدی است که قابل درمان می باشد . در صورت مشاهده هر گونه علائم بهتر است بدون اتلاف وقت به متخصص گوارش مراجعه نمایید تا از پیشرفت بیماری بکاهید . لازم است بدانید تغییر سبک زندگی و تغذیه مناسب می تواند از ابتلا به این بیماری پیشگیری نماید .
۰ دیدگاه