مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

بواسیر چیست؟

ناحیه نشیمنگاه یکی از نواحی است که می تواند دچار اختلالاتی شود که درطی آن مشکلات زیادی را برای فرد فراهم می آورد.
یکی از شایع ترین این مشکلات بیماری به نام بواسیر است که در ناحیه مقعد به وجود می آید. بواسیرکه نام دیگر آن هموروئید می باشد به طور تقریبی نیمی از افراد تا سن 50 سالگی آن را تجربه می کنند.

بواسیر (هموروئید)چیست ؟

بواسیر به دلیل فشار شدید وارد شده به سیاهرگ های لگن و ناحیه راست روده به وجود می آید.به دلیل فشار وارد شده خون در سیاهرگ ها جمع می شود و باعث ورم کردن آنها می شود در نهایت این سیاهرگ های آسیب دیده در اطراف بافت کشیده می شوند و بواسیر به وجود می آید.
این بیماری به دلیل فشار در ناحیه پایین راست روده و مقعد به وجود می آید که در طی این فشار وریدها متورم می شوند. این فشار ممکن است به دلیل زور زدن برای دفع مدفوع در هنگام اجابت مزاج باشد.
بواسیر دو نوع داخلی و خارجی دارد. بواسیر خارجی به توده خارجی متورمی می گویند که می تواند نرم یا سفت باشد که در اطراف مقعد به وجود می آید. بواسیر داخلی نیز در داخل مقعد به وجود می آید.

بواسیر-چیست

انواع هموروئید

هموروئید دارای دو نوع خارجی و داخلی است که قطعا شما از این موضوع اطلاع نداشتید.
هموروئید داخلی: راست روده در این بیماری خونریزی می کند و رگه های خونی قرمز در مدفوع ویا در توالت به وضوح دیده می شود.
هموروئید خارجی: خون انباشته شده در زیر پوست باعث ایجاد توده ،سختی و برجستگی هایی می شود که به آنها ترومبوزه یا بواسیر دلمه شده نیز می گویند و گاهی اوقات افراد مبتلا به هموروئید رگه های خونی را در مدفوع خود می‌بینند.

علائم بواسیر

اولین علامت بواسیر داخلی خونریزی می باشد.این خون رنگی روشن دارد و تازه است و با مدفوع مخلوط نیست. این خون می تواند کم یا زیاد باشد و یا حتی لباس زیر فرد را کثیف کند. از جمله مهمترین نشانه های این بیماری دیده شدن خون در مدفوع در حین دفع مدفوع است سوزش و درد در ناحیه روده بزرگ دیگر نشانه رایج این بیماری است.
در موارد کمی خونریزی دائم و زیاد بواسیر می تواند حتی منجر به کم خونی شود. با گذشت زمان در صورتی که درمان نشود، رفته رفته این زائده بزرگ می شود و ممکن است اگر از نوع داخل مقعدی باشد از مقعد خارج شود به سمت بیرون که به این حالت پرولاپس می گویند. خارج شدن بواسیر در ابتدا در هنگام دفع مدفوع ایجاد می کند ولی کم کم به سمت بیرون برگشت می کند و دیگر به داخل باز نمی گردد. این حالت می تواند منجر به ترشحات موکوسی و التهاب مقعد شود که برای فرد آزاد دهنده است.
از دیگر علائم ابتلا به بواسیر می توان به مواردی چون :

داشتن درد در هنگام دفع، وجود ترشحات بلغمی بعد از دفع، احساس اینکه مدفوع به طور کامل دفع نشده، مشاهده برجستگی در ناحیه مقعد و گاها بی اختیاری مدفوع و بیرون زدگی بالشتکهای عروق در ناحیه مقعد و خارش مقعد اشاره کرد.

سوزش پوست: بواسیر های بزرگ با ترشح مخاط همراه هستند و از مقعد بیرون زده می شوند و باعث تحریک و سوزش پوست می شود. خارش پس از تحریک پوست مقعد به وجود می آید.

احساس درد و ناراحتی: در بیشتر مواقع هموروئید دردناک نیست اما زمانی که بواسیر بیرون از مقعد می آید با متورم شدن و فشرده شدن به وسیله عضله های کنترل کننده مقعد درد به سراغ بیمار می آید.در برخی موارد درد های شدید نشانه نرسیدن خون به بواسیر است و این نوع موارد باید به سرعت درمان شوند.بیمار همچنین ممکن است در هنگام دفع مدفوع احساس ناراحتی داشته باشد و تخلیه مدفوع به شکل کامل رخ نداده باشد.به طور کل می توان گفت هر چقدر هموروئید بزرگ تر شده باشد رنجش از بیماری بیشتر می شود.
افرادی که بیش از پنجاه سال دارند و یا اینکه در خانواده سابقه بیماری سرطان روده وجود دارد باید در صورت دیدن هر یک از این علائم به سرعت به پزشک مراجعه کنند و درمان بواسیر را آغاز کنند.

علت ایجاد بواسیر ( هموروئید)

علت بواسیر را معمولا می توان به عادت های روده ایی نسبت داد که در موارد زیر به آن اشاره شده است:
اسهال و یبوست برای مدت طولانی باعث می شود که فشار بر روی سیاه رگ های مجاری مقعدی افزایش پیدا کند. زمانی که در دفع مدفوع عجله می کنید فشار بر روی سیاهرگ های راست روده زیاد می شود.

بارداری: چون در دوران بارداری تغییرات هورمونی به وجود می آید جریان خون در لگن بالا می رود و با رشد جنین به رگ های خون فشار بیشتری وارد می شود همچنین در زمان زایمان طبیعی چون مادر برای خارج شدن نوزاد فشار زیادی را وارد می کند ممکن است بعد از زایمان با بواسیر مواجه شود.
افزایش وزن: وزن اضافی به خصوص چاقی در ناحیه شکم و لگن احتمال مبتلا شدن به بواسیر را افزایش می دهد.
بیماری: بیماری هایی مانند عارضه های کبدی و قلبی در بلند مدت باعث انباشته شدن خون در ناحیه لگن و شکم می شوند.

طبق تحقیقات انجام شده عواملی چون تغذیه نامناسب، شغل نامناسب، شیوه زندگی ناصحیح، نشستن های طولانی مدت، زور زدن در هنگام دفع و یبوست و افزایش سن می تواند در ایجاد هموروئید نقش داشته باشد.

درمان بواسیر

درمان های در نظر گرفته شده برای مشکل بواسیر با توجه به علت بیماری متفاوت خواهد بود. برای مثال زمانی که علت بواسیر یبوست باشد باید در رژیم غذایی تغییراتی حاصل شود و مواد غذایی فیبردار بیشتر مصرف شود. مواد غذایی مانند نان سبوس دار،سبزی و حبوبات سرشار از فیبر هستند و بیمار در این موارد باید آب زیادی را مصرف کند و نوشیدنی های کافئین دار را قطع کند.
زمانی که درمان بواسیر را آغازکردید بهتر است در زمان اجابت مزاج به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • در هنگام دفع مدفوع به خود فشار زیادی را وارد نکنید چون باعث شدید تر شدن بواسیر می شود.
  • مقعد را بعد از دفع مدفوع با دستمال های نرم به آرامی خشک کنید.

درمان های بدون جراحی

زمانی که درمان های دارویی و یا تغییرات رژیم غذایی در درمان ها ی بواسیر تاثیر گذار نباشد درمان های زیر برای بیمار در نظر گرفته می شود:
بستن با نوار: نوار لاستیک به دور بواسیر محکم بسته می شود و با این عمل خونرسانی به بواسیر قطع شده و بواسیر بعد از مدتی از بین میرود.
اسکلروتراپی: محلولی شیمیایی به درون رگ های خونی مقعد تزریق می شود و با این عمل پایانه های عصبی بی حس می شود و درد تسکین می یابد. بافت هموروئید بعد از مدتی سفت شده و با گذشت چهار یا شش هفته کوچک و یا جمع می شود.

همچنین برای بواسیر درمان های جراحی نیز در موارد شدید استفاده می شود .

آخرین دیدگاه ها

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − چهارده =