در بین تمامی انواع بیماری ها و اختلالات گوارشی، یبوست معمولا مورد غفلت و بی توجهی واقع می شود؛ در حالیکه این بیماری می تواند تاثیرات منفی زیادی روی وضعیت کلی سلامتی داشته باشد. از آنجا که همه ی ما می دانیم پیشگیری بهتر از درمان است، در این مقاله، موثر ترین راه های پیشگیری از یبوست را مطرح کرده ایم. رعایت موارد گفته شده می تواند شما را از ابتلا به یکی از آزاردهنده ترین مشکلات گوارشی، نجات دهد!
تعریف یبوست
یبوست در واقع به معنی توقف بیش از حد مواد دفعی در روده است که در صورتی که زمان دفع به تاخیر بیافتد مشکل یبوست پیش می آید. زمان دفع در افراد مختلف با هم تفاوت دارد. به طور معمول هر 12 ساعت یکبار و یا هر 72 ساعت یکبار عمل دفع باید صورت گیرد.
در برخی موارد نیز ممکن است که اجابت مزاج انجام شود اما به سختی باشد. در این موارد نیز فرد در اصطلاح به یبوست دچار شده است.
یبوست با اینکه به عنوان بیماری شناخته نمی شود اما می تواند یکی از علل بیماری ها و مشکلاتی دیگر باشد. بهتر است بدانید افراد مسن بیشتر از افراد جوان دچار این مشکل خواهند شد.
یبوست دلایل بسیاری می تواند داشته باشد. یکی از دلایل یبوست کمبود فیبر در مواد غذایی است . همچنین با بالا رفتن سن ممکن است فرد دچار یبوست شود. البته این مشکل در برخی جوانان نیز به علت کم تحرکی و یا برنامه غذایی نا مناسب ممکن است به وجود آید.
برخی از دلایل دیگر یبوست عبارتند از :
- چاقی
- تنبلی روده ها
- استفاده طولانی مدت از دارو های مسهل و ملین
- مصرف کم میوه و سبزی
- مصرف زیاد حبوبات و غلات بدون سبوس
- استفاده از نان های سفید
- مصرف کم آب
- فشار های روحی و عصبی
- کمبود ویتامین های گروه B
- خودداری از دفع به موقع مدفوع به دلیل تنبلی و بی حوصلگی
- کمبود کلسیم
عوارض یبوست
یبوست در صورتی که ادامه دار باشد ممکن است باعث بروز عوارضی مانند:
- بد اخلاقی
- سردرد
- بی حوصلگی
- حالت تهوع
- مشکلات گوارشی مانند دل درد ، عفونت روده ها ، همورئید ( بواسیر ) ، شقاق و …
شود .
پیشگیری از یبوست
یکی از مهمترین کارهایی که می توان جهت پیشگیری از یبوست انجام داد مصرف غذاهای حاوی فیبر است.
موارد زیر، منابع غنی فیبر هستند:
- میوه ها
- سبزیجات
- نان های سبوس دار مانند نان سنگک، بربری و نان جو
با مصرف این مواد غذایی می توان از ابتلا به یبوست پیشگیری کرد. میوه هایی مانند انجیر و آلو نیز برای حل این مشکل بسیار موثرند.
همچنین ورزش و فعالیت های بدنی منظم می تواند به راحتی فعالیت های روده را افزایش دهد و به این ترتیب از یبوست پیشگیری نماید. انجام ورزش های شکمی برای حل این مشکل تاثیر بسیاری دارد.
در برخی مواقع نیز که یبوست بسیار شدید باشد برای درمان آن می توان از قرص های مسهل استفاده نمود. در صورتی که مشکل حل نشد بهتر است که به پزشک مراجعه نمایید.
برخی از خدمات دکتر طاهری فوق تخصص گوارش
راه های ارتباطی دکتر طاهری فوق تخصص گوارش
۰ دیدگاه